Čechám hrozí bouřky, Moravě horka

Praha - Až do pátečního večera se nad Českem můžou vyskytnout další silné bouřky. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí vydaná Českým hydrometeorologickým ústavem platí od dnešních 23:00 do pátečních 22:00. V Jihomoravském a Zlínském kraji navíc meteorologové v pátek očekávají vysoké teploty. „Během noci na pátek se začnou na jihu a jihozápadě Čech vyskytovat intenzívní bouřky, které se během noci a dopoledne rozšíří i do ostatních částí Čech, odpoledne i na Moravu a do Slezska,“ uvedli meteorologové.

V bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky, kroupy a nárazový vítr, v noci na sobotu budou bouřky slábnout. Přívalový déšť může v některých místech vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst a sklepů. Kvůli větru by lidé měli zajistit okna a dveře, případně upevnit volně položené předměty, například zahradní nábytek.

Na jihu a jihovýchodě Moravy vystoupí v pátek teploty na 28 až 32 stupňů Celsia, místy až na 35 stupňů Celsia. Lidé by tam podle meteorologů neměli dlouho pobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách a omezit tělesnou zátěž.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)