Do řek se vrací voda plná chemikálií

Do přírody uniká mnohem víc chemikálií, než si vědci mysleli. Přestože se kvalita vody, kterou vypouštějí tuzemské čističky, za posledních 20 let dramaticky zlepšila, objevují se nová nebezpečí. Zbytky léků, agresivní čisticí prostředky nebo některé typy kosmetiky nedokážou odbourat ani čistírny odpadních vod. Na brněnské Masarykově univerzitě teď vznikl tým, který má jako první přesně zmapovat, jaké látky se do přírody z vody dostávají, a vytvořit nové postupy, které by je při čištění dokázaly zachytit. Na výzkum dostali od EU 26 milionů euro.

Úkolem skupiny vědců vzniklé v Centru pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX) na Masarykově univerzitě je monitorování látek, které se do prostředí dostávají z čisticích nebo kosmetických prostředků a léčiv. "V tuzemských vodách nacházíme opakovaně vysoké koncentrace sulfonamidů, antibiotik, které se často a ve velkém používají v chovech hospodářských zvířat, nebo triclosanu, antibakteriální přísady používané v prostředcích domácí chemie," uvedl řeďitel výzkumného projektu Luděk Bláha.

Čističky odpadních vod sice dokážou upravit vodu tak, že je vhodná k pití, zbytky znečištění v ní ale přesto zůstávají. „Koncentrace, v nichž se látky vyskytují, se mohou samy o sobě zdát zanedbatelné. Jednotlivě jsou chemikálie pod bezpečnými hladinami, ve skutečnosti ale tvoří v přírodě vysoce složité a dlouhodobě působící směsi, které se projevují velmi nebezpečnými účinky,“ uvedl Bláha.

Některé chemické látky mohou způsobovat například poškození imunitního systému nebo poruchy učení a chování. Vědci varují také před takzvanou antimikrobiální rezistencí. „Běžně máme v prostředí bakterie, které nám pomáhají vodu čistit. Tím, že je neustále vystavujeme tlaku různých antibakteriálních přípravků, způsobujeme ovšem jejich evoluci a vznik nových vlastností organismů, které se pak obrací proti nám,“ dodal Bláha.

Komplexní data k této problematice v Česku zatím neexistují. Podobnými výzkumy se ale zabývají i vědci ve světě. Podle australských odborníků může být dokonce pro člověka nebezpečné koupání v takové vodě nebo konzumace ryb infikovaných rezistentními bakteriemi.

Jak se antibiotika dostávají do odpadních vod?

  • prostřednictvím člověka, který jejich část vylučuje běžnou cestou
  • z chovu hospodářských zvířat se vyloučená antibiotika mohou dostat do podzemních vod
  • neodborná likvidace léčiv v domácnostech
  • antibiotika použitá při ošetřování rostlin se mohou rovněž dostat do podzemních vod
  • z čisticích prostředků

Chemické látky, jež končí v odpadních vodách, dokážou zabít bakterie pomáhající čistit vodu. Antibiotika ale nejsou jedinou rizikovou látkou, která do vody proniká. Problémy způsobují i další léčiva – například psychofarmaka nebo hormonální antikoncepce.

Podle vědců jsou lidé v poslední době obezřetnější a používají méně chemikálií. Bude ale trvat desítky let, než se podaří nebezpečné látky v prostředí regulovat.

Co také lze z odpadních vod vyčíst?

Nedávno vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zveřejnili výsledky výzkumu, který mapoval používání drog v 19 městech Evropy. Vycházeli přitom opět z analýzy odpadních vod. Drogy – stejně jako antibiotika – totiž člověk z těla vylučuje přirozenou cestou.

Téma Událostí: Čistá voda plná chemikálií (zdroj: ČT24)