Firma z Karibiku údajně brala provize i z dalších podezřelých smluv DPP

Praha - Firma Cokeville Assets se sídlem v Karibiku údajně inkasovala provize i z dalších podezřelých smluv pražského dopravního podniku. Píše to MF Dnes. Kromě partnerství s firmou Neograph, která dodává jízdenky, měla spolupracovat i se společností Oleo Chemical. Ta dopravce zásobuje biosložkou do pohonných hmot. Za sjednání kontraktu s dopravním podnikem údajně Cokeville Assets inkasovala provizi z každého prodaného litru.

Oleo Chemical vyhrála na konci roku 2010 tendr na pětiletý kontrakt na dodávku biosložek do pohonných hmot. Celková hodnota zakázky byla 367 milionů, a šlo tak o jeden z největších nákupů těchto biosložek u nás. Ještě před tím ale firma uzavřela poradenskou smlouvu s karibskou společností Cokeville Assets. Podle tří podepsaných smluv z let 2008 až 2010, které má MF Dnes k dispozici, budou odměnou za nalezení odběratele biosložek určité provize z každého prodaného litru.

Společnost Cokeville Assets je přitom už delší dobu podezřelá, že například inkasovala provize i z jízdenek dodaných firmou Neograph. Reportéři ČT loni v listopadu upozornili, že Neograph předává sedmnáct haléřů z peněz, které dostane za každou vyrobenou jízdenku, právě společnosti Cokeville Assets, která zprostředkovala uzavření smlouvy. Případem už se zabývá policie. Smlouvu s firmou Neograph DPP loni v prosinci zrušil.

Spolumajitel Olea Chemical Kamil Jirounek tvrdí, že dodávky biosložky jsou pro dopravní podnik výhodné a šetří mu desítky milionů korun ročně. Pochybnosti kolem případu odmítá. Konzultačních smluv firma podle něj měla spoustu.