Září rodičům pořádně provětrá peněženky

Praha - Do prvních tříd za týden zamíří bezmála 105 tisíc dětí. Jejich rodiče utratí za pomůcky a věci do školy mnohem víc peněz než v předchozích letech. Po zrušení takzvaného pastelkovného - tedy 800korunového příspěvku pro školy - se totiž náklady přenesly právě na rodiče. Od škol dostanou seznam s více než 30 položkami. Nechybí školní aktovka, penál, zásobník na písmenka a číslice, obaly na sešity a minimálně jedno pero.

Nejvíc věcí rodiče musí nakoupit na výtvarnou výchovu. Někteří školáci si mají donést do školy i balík papírů nebo čtvrtky. Zapomenout nelze ani na věci na tělesnou výchovu.

Taky pro školy je letošní rok dražší. I ty dostaly míň peněz, a přitom povinně musí dát každému prvňáčkovi učebnice a pracovní sešity zadarmo a k tomu pomůcky, minimálně za 200 korun. Od ředitelů zaznívají stížnosti, že příští rok by už situaci nemuseli zvládnout. Ministerstvo školství přiznává, že o vážném problému ví, a navýšení prostředků bude požadovat při schvalování rozpočtu na příští rok. 

Ministerstvo školství na jednu stranu říká, že není v jeho silách výbavu pro prvňáky zlevnit. Zároveň ale ví, že ředitelé škol mají letos velký problém s výpadkem peněz na pomůcky, a to nejen pro ty nejmenší žáky. „My si fakt uvědomujeme, že situace v oblasti příspěvku na učebnice a učební pomůcky v letošním roce je velmi vážná, a při projednávání rozpočtu na rok 2013 se snažíme o její zlepšení,“ dodává Jindřich Fryč, náměstek ministra školství.

Události k cenám školních pomůcek (zdroj: ČT24)

Začátek září - na jedno dítě až 5 tisíc korun

Na začátku školního roku odejde z rodinného rozpočtu pro jednoho prvňáčka jednorázově i přes pět tisíc korun. Jen školní batoh vyjde v průměru na tisícikorunu, psací potřeby, penál, věci na tělocvik – další dva tisíce korun. Rodiče navíc zaplatí členský příspěvek do fondu Sdružení rodičů a přátel školy, 100 – 800 korun. Nelze zapomenout na odpolední aktivity: kroužky obvykle vyjdou na 500 korun za pololetí, ale angličtina i na 900 korun. Nakonec ještě školní družina - obvykle jde o 500 korun za pololetí, ale není výjimkou, že někde se platí měsíčně i 200 korun.