Na Karlovarsku má levice 50 procent, koalice má stejně jako komunisti

Karlovy Vary – Levice je v Karlovarském kraji na vzestupu. Podle volebního modelu exkluzivního průzkumu pro Otázky Václava Moravce Speciál agentur SC&C a STEM/MARK ji podporuje 50 procent voličů. Sociální demokracii by volilo 26,5 procenta a komunisty 23,5 oprávněných voličů. Ze stran současné vládní koalice by pětiprocentní hranici překročili jen občanští demokraté s 15 procenty a TOP 09 a Starostové s osmi procenty hlasů.

Sběr dat proběhl v období od 21. do 23. srpna 2012. Výzkumu se zúčastnilo 1 013 respondentů. Statistická chyba se u jednotlivých politických stran pohybuje v rozpětí od ± 1,3% do ± 4,0%.

Čtveřici nejsilnějších ve studiu OVM doplní ještě zástupci Koalice pro Karlovarský kraj – KDU-ČSL, Strana Zelených a Hnutí O co jim jde?! – kterou podporuje pět procent voličů, a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí, jemuž dalo v průzkumu hlas 3,5 procenta občanů Karlovarska.

Do volebního studia OVM Speciál byli pozváni:

Jaroslav Borka – KSČM
Josef Hora – Hnutí nezávislých pro harmonický rozvoj měst a obcí
Jan Horník – TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj
Josef Novotný – ČSSD
Marek Poledníček – Koalice pro Karlovarský kraj (KKvK)
Petr Šindelář – ODS


Tři procenta příznivců v exkluzivním průzkumu pro OVM Speciál obdržely tři politické subjekty: dříve vládní Věci veřejné, Strana práv občanů - ZEMANOVCI a Česká pirátská strana. Dvě procenta v průzkumu překročila Dělnická strana sociální spravedlnosti a Alternativa pro kraj.

A co trápí Karlovarský kraj, co by měli budoucí hejtmani řešit?

Mezi hlavní problémy kraje patří nezaměstnanost, potíže s evropskými dotacemi, špatný stav zdravotnictví. Šest pozvaných hostů ve studiu Otázek Václava Moravce Speciál by mělo občanům Karlovarska vysvětlit, jak tyto nejpalčivější problémy regionu řešit.

Přímý přenos z Karlových Varů začíná v úterý 28. srpna od 21:00 večer na ČT24.

Upoutávka na volební vysílání z Karlových Varů (zdroj: ČT24)

Ve studiu mají své místo i diváci. A přihlásit se do studia diváci mohou prostřednictvím následujícího formuláře. Do vysílání se mohou diváci zapojit i přímo se svými náměty - stačí jen na volebních stránkách vyplnit formulář „Vaše volba“.