Cukrovka - stále podceňovaný zabiják

Praha - Přes 800 000 lidí se u nás léčí s cukrovkou, další čtvrt milionu Čechů ji má a vůbec o tom neví. Odhadují to lékaři, kteří sestavili Národní diabetologický program a v těchto dnech očekávají připomínky z ministerstva zdravotnictví. Plán má v horizontu deseti let zabránit strmému přibývání pacientů a zajistit, že péče o ně finančně nepřeroste státu přes hlavu. Cílí proto na prevenci a hlavně rychlé rozpoznání nemoci.

O cukrovce slyšel každý, přesto se o ní mluví málo. Tak vidí epidemii třetího tisíciletí špičky v oboru. „Lidi zemřou na infarkt, na mrtvici, na selhání ledvin. Takže se mluví o těchto chorobách. Ale to, že je v pozadí cukrovka, to nějak uniká,“ upozorňuje předsedkyně České diabetologické společnosti Terezie Pelikánová.

Cukrovce neunikl ani Miroslav Mlejnek. To, že ji má, zjistil víceméně náhodou v pětapadesáti. Dodnes prožil skoro všechny komplikace, jaké je možné si představit. „Ze začátku jsem bral prášky, pak jsem se dostal na inzulín. Pak jsem přišel o nohu. A to už pak souvisí jedno s druhým,“ popisuje.

Diabetická noha je pojem, který znají i laici. Doktoři ale narážejí pořád na stejný problém – podcenění ze strany pacientů. „Pokud by pacienti přišli včas a byli léčeni nejmodernějšími metodami, tak by se končetina dala v 70 až 80 procentech zachránit,“ říká Alexandra Jirkovská z kliniky diabetologie v pražském IKEMu.

Dalšími závažnými komplikacemi spojenými s cukrovkou jsou potíže se zrakem nebo selhání ledvin. Dlouhé hodiny pak musí pacienti trávit na dialýze. Víc než čtyřicet procent lidí chodí na dialýzu právě kvůli diabetu.

Pomoct včas rozeznat nové pacienty chtějí od příštího roku i lékárny. Míří třeba na lidi, kteří zanedbávají preventivní prohlídky. Hladinu cukru jim změří, třeba když si půjdou koupit prášek proti bolesti. „Naší představou je, aby v první polovině roku 2013 bylo minimálně několik desítek lékáren, kde bude tahle služba možná,“ říká Michal Hojný z České lékárnické komory.

Cukrovku vnímá jako velký problém i Evropská unie, která ji zařadila mezi čtyři nejvážnější nepřenosné chronické nemoci. Brusel vyzval všechny státy sedmadvacítky, aby přijaly akční plány, které mají epidemii diabetu zastavit.

Diabetes tématem Událostí (zdroj: ČT24)