Rudolf Blažek končí na ministerstvu obrany

Praha - Náměstek ministra obrany Rudolf Blažek (ODS) odchází k 31. srpnu ze své funkce. Podle informací úřadu opouští svou pozici na vlastní žádost; požádal o to ministra Alexandra Vondru (ODS), který mu vyhověl. Ani po více než roce se Blažkovi nedařilo ve funkci náměstka ministra obrany získat bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, kterou musí povinně mít všichni náměstci na ministerstvu. Vondra na počátku června uvedl, že pokud ji jeho náměstek nejpozději v srpnu nezíská, v úřadu skončí.

Bez prověrky se Vondrovi náměstci nemohou seznamovat s citlivými informacemi. Blažek je náměstkem pro akvizice, odpovídá tedy za nákupy vojenské výbavy. O prověrku na stupeň „tajné“ si požádal v únoru 2011, krátce před nástupem do funkce. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) mu ji ale dosud nevydal. Standardní prověřování pro tento typ prověrky trvá šest měsíců.

Vondra dnes odcházejícímu náměstkovi za jeho práci na ministerstvu poděkoval. „Rudolf Blažek splnil, co jsem od něj při nástupu do jeho funkce očekával, zejména šlo o vytvoření Národního úřadu pro vyzbrojování,“ uvedl ministr obrany.

Blažek podle svých slov dokončil úkol, který na obraně měl. „Nyní bych se rád vrátil opět do soukromého sektoru a zároveň se chci více věnovat pražské komunální politice,“ sdělil Blažek. Národní úřad pro vyzbrojování, jehož přípravou byl na obraně pověřen, bude plně funkční od 1. ledna příštího roku. Ve funkci ho prozatím nahradí ředitel ministerské sekce vyzbrojování Pavel Bulant.