Hasiči loni přijali na tísňových linkách čtyři miliony hovorů

Praha - Hasiči přijali za loňský rok na tísňových linkách více než čtyři miliony hovorů. Z toho téměř 3,5 milionu volání směřovalo na jednotné evropské číslo tísňového volání 112 a více než půl milionu na národní číslo tísňového volání 150. Více než 10 000 volání hasiči přijali v době ničivých záplav na severu Čech. 70 procent všech telefonátů na tísňové linky ale loni tvořila zlomyslná volání či omyly.

Zlomyslným voláním se rozumí telefonát, který neoznamuje ohrožení života, zdraví, majetku nebo veřejného pořádku. „Kromě toho, že zlomyslná volání blokují tísňovou linku, kladou navíc zvýšené nároky na pozornost samotných operátorů a mohou být pro ně v určitém smyslu více zatěžující a stresující než nahlašování skutečných událostí,“ uvedla vedoucí psychologického pracoviště HZS ČR Zuzana Vrbová.

Hasiči loni zaznamenali zvýšený počet volání v souvislosti s ničivými srpnovými záplavami, které zasáhly zejména Liberecký a Ústecký kraj. „V období od 6. do 10. srpna bylo z území krajů Libereckého a Ústeckého zachyceno 10 458 tísňových hovorů na linky HZS ČR,“ sdělila mluvčí hasičů Ivana Svitáková. Dodala, že všechny hovory byly odbaveny ihned. Za běžných podmínek je přitom v obou krajích dohromady denně přijímáno asi 1 000 telefonátů.

Rozhodnutí o zavedení jednotného čísla tísňového volání 112 pro země Evropské unie vydala v roce 1991 Rada Evropských společenství. Cílem bylo usnadnit komunikaci s tísňovými službami v rámci zemí EU. Od roku 1996 je linka funkční v celé unii.

„Česká linka 112 tvoří svojí technologií evropskou špičku. V roce 2009 získala česká stodvanáctka v Bruselu ocenění od Asociace evropského čísla tísňového volání (EENA) za špičkové systémové a technologické řešení jednotného evropského čísla tísňového volání v ČR a implementaci progresivních směrů v oblasti eCall - automatizovaného tísňového volání z vozidel,“ uvedla Svitáková. Připomněla, že 11. února si záchranáři připomínají Evropský den tísňové linky 112.

Operátorky tísňové linky 112
Zdroj: ČT24
Vydáno pod