Ministerstvo vzkazuje obcím: Vraťte dotace za šifrované mobily, nepotřebujete je

Praha - Třinácti beskydským obcím hrozí, že přijdou o kus evropské dotace. Pro vzájemnou i přeshraniční komunikaci si totiž pořídily mobily a notebooky se šifrováním za asi sedm milionů korun. Podle ministerstva pro místní rozvoj ale tak zabezpečenou techniku nepotřebují a část peněz by proto měly vrátit.

„Ministerstvo pro místní rozvoj provedlo veřejnosprávní kontrolu s tím závěrem, že toto zařízení není nezbytné, a tudíž výdaje na to jsou nezpůsobilé a měly by se vrátit,“ potvrdil ČT mluvčí resortu Marek Ženkl.

Pokud budou muset obce peníze za speciální systém vracet, bude je to celkem stát asi 2 miliony korun. Do projektu je zapojená třeba i obec Baška, které by peníze chyběly při budování kanalizace a při revitalizaci staré průmyslové oblasti. „Vrácení částky z tohoto projektu by určitě zatížilo obec, protože veškeré finanční prostředky momentálně soustřeďujeme na tyto dvě akce,“ uvedla starostka Irena Babicová (KSČM).

Lenka Franková, sdružení Oživení: „Důvod, proč existuje na české straně zabezpečená komunikace, v podstatě stále zůstává nezodpovězen. To, že tam žádný spíše nebyl, potvrzuje kontrola provedená ministerstvem.“

Projekt měl zlepšit komunikaci mezi 13 českými a devíti slovenskými obcemi v pohraničí. Na české straně ale mobily s evropskými hvězdami chránil speciální šifrovací software. Garantem na české straně je Frýdlant nad Ostravicí. Zabezpečené volání podle starostky využijí obce v krizových situacích například při povodních nebo požárech.

Doporučení českého ministerstva ještě musí posoudit slovenská strana, která dotaci na projekt proplácela. Jestli české obce budou muset miliony za zabezpečenou komunikaci skutečně vracet, se ukáže v nejbližší době.

Reportáž Jiřího Loučky a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)