Obrana založila nové podniky zaměřené na techniku a výzkum

Praha - Obrana založila dva nové státní podniky, kam soustředila své technické a výzkumné ústavy. Vznikly tak Vojenský technický ústav a Vojenský výzkumný ústav, které nyní sdružují organizace dříve spadající pod státní podniky Letecké opravny Malešice (LOM Praha) a Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ).

Vojenský technický ústav se zaměří na vývojovou, expertní a zkušební činnost. Pracovat bude nejen pro armádu, ale i pro další bezpečnostní složky. Jeho ředitelem byl jmenován Václav Irovský. „Vyčlenění výzkumných a vývojových kapacit do dvou státních podniků zvýší jejich šanci na získání dalších finančních zdrojů mimo resort ministerstva obrany, jako například grantů z Evropské unie a z vědeckých programů,“ zdůvodnil krok ministr Alexandr Vondra.

Vojenský výzkumný ústav je vědecko-výzkumná a expertní organizace. Kromě ministerstva obrany ji budou moci využívat i civilní zákazníci pro řešení specifických vědeckých projektů, uvedl mluvčí ministerstva Jiří Štábl. Ředitelem výzkumného ústavu byl jmenován Bohuslav Šafář. 

Vedení ministerstva se před časem rozhodlo pro restrukturalizaci svých podniků. Připravuje se prodej bývalého sídla VOP ve Šternberku. V případě LOM Praha se změny promítnou zejména do zmenšení plochy, kterou podnik pro svou činnost využívá. Státní podniky VOP CZ a LOM Praha se budou nadále zabývat opravami, modernizací, výrobou a vývojem pozemní a letecké vojenské techniky. Volné kapacity budou podle informací ministerstva nabízeny civilním zákazníkům.