Ambulance v ÚVN snadněji ošetří vojáky, policisty i hasiče

Praha - V pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) zahájilo provoz nové Centrum ambulantní zdravotní péče. Středisko je primárně určeno pro vojáky, policisty, hasiče, zaměstnance Celní správy, vojenské veterány a penzionované vojáky, kteří tak nebudou muset čekat na vyšetření v běžné nemocniční ambulanci. Rekonstrukce prostor, kde se centrum nalézá, stálo ÚVN 6,5 milionu korun.

Cílem vytvoření centra bylo, aby se vojáci a další zaměstnanci ozbrojených sil mohli objednat k lékaři přesně na určitý den a hodinu. Dosud tomu bránil původní způsob organizace lékařských služeb v ÚVN. „V ambulanci nemocnice je ročně vyšetřeno milion pacientů, je velmi obtížné naplánovat vyšetření zhruba 20 000 pacientů tak, jak je potřeba,“ uvedl ředitel nemocnice Miroslav Zavoral.

Centrum se nachází v rekonstruovaném pavilonu, v němž je umístěno také oddělení pro válečné veterány. Středisko na jednom místě nabízí ambulanci praktického lékaře, interní, chirurgie, ortopedie, urologie, stomatologickou ambulanci a traumatologii. Objednávání bude fungovat tak, že voják přijde ke svému posádkovému lékaři, který ho objedná na příslušnou ambulanci v ÚVN, popsal Zavoral.

Vojáci dnes v nemocnici představili též projekt Armáda dává naději. Jeho smyslem je nalézt možné dárce kostní dřeně mezi vojáky, ale i mezi občany. O vojáky je prý zájem proto, že mají vhodný věk, zdravotní stav i ochotu pomáhat. Podobný program podporují armády i v jiných zemích světa, uvedla nemocnice v letáku k projektu. Na akci kromě ministerstva obrany, armády a nemocnice spolupracují Nadace pro transplantace kostní dřeně a Český národní registr dárců dřeně.

V pavilonu, kde bylo dnes otevřeno Centrum ambulantní zdravotní léče, je od prosince zrekonstruováno oddělení domu pro válečné veterány. Oddělení sociální péče má 38 lůžek. O veterány se stará tým asi 20 lidí, složený ze všeobecných sester a sociálních pracovníků. Rekonstrukce domu pro veterány stála asi 20 milionů korun.