V Praze loni klesl počet loupeží skoro o čtvrtinu

Praha – Šéf pražské policie Martin Červíček se pochlubil povzbudivými statistikami. V hlavním městě totiž loni klesl počet loupežných přepadení o 23 procent, policisté evidovali celkem 811 případů. Naopak mírně stoupla objasněnost těchto případů, a to na 38 procent. Výrazně pak poklesla škoda způsobená loupežemi. Pachateli ozbrojených loupeží jsou z 90 procent muži, terčem jejich útoků jsou často osamocení lidé, ženy, důchodci nebo i tělesně postižení. Tyto skupiny totiž nejčastěji své cennosti vydávají bez odporu.

Klesající trend počtu loupeží ovlivňuje podle šéfa týmu specializovaného na loupeže Jiřího Zábrodského především lepší spolupráce uvnitř policie, ale i s bankovní radou nebo jednotlivými bankovními ústavy. Důležitou roli prý hrají i média, která zveřejňují záběry či fotografie z loupeží, na jejichž základě se častokrát podaří pachatele dopadnout. 

Nejčastěji docházelo k loupežným přepadením na Praze 3, 8 a 9, pachatelé si vybírali opilé lidi nebo herny. Skoro třetina případů se stala v noci mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno. Samostatnou kapitolou jsou banky, na které se většinou pachatelé připravují předem. I tady je ale policie při hledání viníků úspěšnější než v předešlých letech. Z 31 přepadení vyřešila víc než polovinu.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Policie ovšem loni zaznamenala i 147 fingovaných případů, kdy se údajné oběti snaží o pojistný podvod, nebo se snaží zakrýt to, že své věci ztratili. Podle Zábrodského v takovém případě oznamovateli hrozí trestněprávní postih pouze tehdy, pokud označí konkrétního viníka, nicméně tato oznámení policii brzdí v její práci.

Objasněnost loupežných přepadení v Praze
Zdroj: ČT24