Na Pardubicku by vyhrála ČSSD, hned za ní komunisté

Pardubice – V Pardubickém kraji vládne levice. Podle volebního modelu exkluzivního průzkumu pro Otázky Václava Moravce Speciál agentur SC&C a STEM/MARK ji podporuje skoro polovina voličů. Sociální demokracii by volilo 23,5 procenta a komunisty 18 procent oprávněných voličů. Ze stran současné vládní koalice by pětiprocentní hranici překročili jen občanští demokraté s 16 procenty a TOP 09 a Starostové s 11,5 procenta hlasů.

Sběr dat proběhl v období od 31. srpna do 2. září 2012. Výzkumu se zúčastnilo 1 008 respondentů. Statistická chyba se u jednotlivých politických stran pohybuje v rozpětí od ± 1,2% do ± 3,8%.

Ve studiu OVM budou zastoupeni i Nezávislí, které podporuje 5 procent voličů, a Koalice pro Pardubický kraj, která má 8,5 procenta příznivců. Průzkum vychází ze vzorku více než tisíce rozhovorů. Do studia jsou vždy pozváni zástupci šesti nejsilnějších stran.

Sedmou nejsilnější stranou podle průzkumu je Strana práv občanů – ZEMANOVCI, kterou by volilo 4,5 procenta voličů. Česká pirátská strana by získala 2,5 procenta hlasů, následována Stranou zelených (2 procenta) a Východočechy (rovněž 2 procenta).

Do volebního studia OVM Speciál byli pozváni:

Lenka Bártlová - (Nezávislí)

Hana Horská - (KSČM)

Roman Línek - (Koalice pro Pardubický kraj)

Martin Netolický - (ČSSD)

Petr Tupec - (ODS)

Jaroslav Zedník - (TOP09 a Starostové)

Přímý přenos z Pardubic začíná ve čtvrtek 6. září od 21:00 večer na ČT24.

Ve studiu mají své místo i diváci, přihlásit se do studia mohou prostřednictvím následujícího formuláře. Do vysílání se mohou diváci zapojit i přímo se svými náměty - stačí jen na volebních stránkách vyplnit formulář „Vaše volba“.