Neohrozte stabilitu VZP, zní z ČSSD směrem k Hegerovi

Praha – Sociální demokraté vyjádřili obavu o stabilitu Všeobecné zdravotní pojišťovny a vyzvali ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby situaci vzniklou kolem elektronických zdravotních knížek IZIP řešil takovým způsobem, který VZP neohrozí.

Heger v pondělí uvedl, že má v souvislosti s elektronickými zdravotními knížkami podezření na trestný čin, přičemž podle neukončené kontroly VZP přesahuje škoda 450 milionů korun. Ministr proto případ předal Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Společnost IZIP v reakci prohlásila, že se ji Heger snaží cíleně zlikvidovat a že si pochybení není vědoma.

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Jan Žaloudník proto dnes Hegera vyzval, aby řešení případu konzultoval i s opozičními členy správní rady VZP. „Tento problém není triviální a není to akce hodného pana ministra, který odhaluje přečiny,“ zdůraznil. „Já ho přesto vyzývám k tomu, abychom se skutečně nad věcí zamysleli z pohledu stability VZP, z pohledu toho, jakým způsobem se vyrovnat s majetkovou strukturou IZIPu a s rozloučením se s ním,“ dodal s tím, že je třeba hledat „rozumnější formy elektronizace zdravotnictví“.

Heger: Nechci přilévat oleje do ohně

Zároveň ale Žaloudník konstatoval, že ve vyslyšení své výzvy nevěří, když se ministr nechce scházet ani se svými vlastními zástupci. Žaloudníkova výzva následuje kritice jednoho ze sociálnědemokratických členů správní rady Michala Sojky. Ten už v pondělí označil Hegerovy kroky za nestandardní.

Heger přitom dnes uvedl, že hlavní angažmá ministerstva v případu skončilo. „Nechci přilévat oleje do ohně, zastavil jsem se v momentě, kdy jsme podali trestní oznámení a teď už to půjde mimo nás. Budu rád, když poměry vyšetří nezávislý orgán, o kterém nikdo nebude moct říkat, že je závislý na ministerstvu zdravotnictví, jako byla kontrola,“ uvedl.

Ministerstvo chce vypsat nový tendr:

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň informoval, že v nejbližší době vypíše ministerstvo výběrové řízení na návrh nového systému propojení elektronických dat ve zdravotnictví. Využívat by ho mohla všechna zdravotnická zařízení, všechny zdravotní pojišťovny, a všichni pacienti, zatímco IZIP byl jen pro pojištěnce VZP. „Nebude se budovat drahé úložiště dat, nebude to stát miliardy korun jako IZIP, ale propojí se už existující data,“ přiblížil mluvčí.

Proti Hegerově postupu ve věci IZIPu se vedle vlastní společnosti ohradila i VZP. Vedení pojišťovny vadí například to, že nebylo s průběžnými výsledky kontroly VZP seznámeno. Ministerstvo sledovalo zejména hospodaření pojišťovny, přezkoumávalo smluvní vztahy mezi ní a firmou IZIP, která pro VZP provozuje elektronické zdravotní knížky. Projekt sklízí kritiku z různých stran i důvodů. VZP za něj za deset let dala 1,8 miliardy korun s DPH.

Telefonát Leoše Hegera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod