Rebelové chtějí prosadit změny v balíčku bez ultimát

Praha - Jednání mezi odpůrci vládního daňového balíčku z řad ODS a vedením strany začnou příští týden, po skončení nynější sněmovní schůze. Informoval o tom jeden z rebelujících poslanců Petr Tluchoř. Zároveň dodal, že rebelové nebudou bránit zkrácení lhůt pro projednání balíčku, zda ho však podpoří i v závěrečném čtení, kdy se bude hrát o osud vlády, zůstává otevřené. Vláda dnes balíček znovu schválila v původním znění a okamžitě předložila do sněmovny.

Díky rychlé aktivitě vlády by poslanci mohli jednat o sporném balíčku už na příští schůzi. Premiér Petr Nečas (ODS) je požádal, aby projednávání uzavřeli do tří měsíců. Rychlému projednání nehodlají bránit ani rebelové. „Bylo by nesmyslné, kdybychom podpořili zamítnutí zákona v prvním čtení. Pak bude návrh na zkrácení lhůty na třicet dní, ten také podpoříme,“ řekl Tluchoř. Definitivně však o osudu balíčku a tedy i o osudu Nečasovy vlády rozhodne to, zda se podaří nalézt dohodu na pozměňovacích návrzích, které zákon upraví.

Vláda přitom se stabilizačním balíčkem spojila svou důvěru, a tak by případné neschválení mohlo znamenat její konec. „Vzhledem k tomu, že nebude důvod ten zákon nějakým způsobem podpořit, když se na něm nic nezmění, budu nucen hlasovat proti této vládě, což by pro mě bylo šílené dilema,“ upozornil další z rebelů Tomáš Úlehla.

Petr Tluchoř

„My nebudeme předem dávat žádná ultimáta, žádné nepřekročitelné bariéry. Chceme, abychom začali jednat, abychom uvedli balíček do takového stavu, aby neškodil zájmům ČR a aby byl aspoň částečně v souladu s programem ODS a programovým prohlášením vlády.“

Tluchoř zároveň zdůraznil, že šestice poslanců, která zákon ve sněmovně nepodpořila, není uzavřenou skupinou. O změnách v balíčku prý hovoří i s dalšími poslanci ODS. Podle zjištění ČT24 má s balíčkem problém i předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Štastný (ODS). Také on se chce pokusit najít kompromis, který by balíček přiblížil programu ODS. Zvýšení DPH přitom není to jediné, co mu na balíčku vadí. „Pokládám alespoň pro sebe za největší problém zavedení progrese ve zdanění fyzických osob,“ uvedl Šťastný.

Konkrétní požadavky na změny balíčku chtějí rebelové podle Tluchoře zveřejnit až ve chvíli, kdy usednou k jednacímu stolu. Plány, jak se vypořádat s deficitem bez zvyšování daní ovšem alespoň někteří mají. „Rozpočet šlo řešit na výdajové straně a zvyšování daní je až poslední věc, která by přicházela v úvahu,“ podotkl poslanec Radim Fiala.

Tluchoř vyzývá premiéra, aby se distancoval od anonymních pomluv

Spekulace o tom, že za rebelií v ODS jsou osobní důvody, obavy z vyšetřování kauzy IZIP či vazby na prezidenta Václava Klause, jsou podle Tluchoře pokusem o diskreditaci, kterým se nenechá zastrašit. „Spekulací je velká spousta. Já se ani nestačím divit, kde se všechny vynořují. Je to celé fantasmagorie. Já bych hodně stál o to, aby se premiér distancoval od těch anonymně šířených pomluv a lží,“ zdůraznil.

Rebelující poslanci ODS se ve středu postavili proti vedení strany, nepodpořili vládní stabilizační balíček a sněmovna tak nepřehlasovala senátní veto. Vláda předložila balíček okamžitě znovu a spojila s ním svou důvěru. Balíček do sněmovny putuje v totožné podobě, jakou měl dosud. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) do něj už nechce zasahovat. Premiér Petr Nečas (ODS) ale dal najevo, že změny ve sněmovně jsou možné, pokud se na nich shodne celá koalice.