Na vysoké školy čeká příští rok víc peněz

České Budějovice – Ministr školství Petr Fiala řekl, že by vysoké školy měly v příštím roce hospodařit s 21,8 miliardy korun. To o zhruba 700 milionů korun přesahuje částku pro rok letošní. Fiala o tom informoval Českou konferenci rektorů (ČKR) při jednání v Českých Budějovicích.

Částka 21,8 miliardy korun pro vysoké školy je v návrhu rozpočtu pro příští rok, předseda ČKR Václav Hampl novinářům řekl: „V tomto období jsme v minulých letech každoročně řešili, jak máme čelit poklesu ve financích určených pro vysoké školy, nyní pro nás byla informace pana ministra příjemným osvěžením.“

Vysoké školy měly v letošním roce hospodařit původně s rozpočtem 21,7 miliardy korun. Jenže částka byla v březnu snížena o 500 milionů korun. Podle rektora Vysoké školy ekonomické v Praze Richarda Hindlse je informace o navýšení pozitivní zprávou. „I když dobře víme, že jde zatím o návrh rozpočtu. Moudřejší budeme někdy v říjnu nebo v listopadu, až se bude rozpočet ve sněmovně schvalovat,“ míní Hindls. Pokud by navrhovaná částka prošla, byla by zvýšená poprvé po čtyřech letech.

Náměstek ministra Jiří Nantl ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Na schůzce se řešila také reforma vysokoškolského zákona. Ministr Petr Fiala na ní chce s rektory začít pracovat na přelomu září a října, aby byla hotová do prosince. Přepracovat chce ale také zákon o finanční pomoci studentům, který by měl alespoň částečně kompenzovat např. takzvané zápisné. „Přinést soukromé prostředky do rozpočtu vysokých škol je z hlediska rozvíjení kvality naprosto nezbytné,“ upozorňuje Fiala. Podle předsedy České konference rektorů Václava Hampla ale zápisné rozhodně nebude představovat dramatický posun ve financování vysokých škol.