Majitele zchátralých památek čekají pokuty

Praha – Majitele památek, kteří se o svá sídla nestarají, čekají velké pokuty nebo dokonce i exekuce. V Praze se takových podobných míst vyskytují desítky. Radnicím a památkářům došla trpělivost, a společně proto navrhli zpřísnění sankcí. Slibují také lepší péči o chráněné objekty, které jsou v jejich majetku, a tvrdí, že prozatím budou společně chování ostatních vlastníků alespoň bedlivě sledovat. První viditelné změny by měly přijít do roka.

Vybydlené domy v historickém jádru Prahy na prestižních adresách, které jsou navíc památkově chráněné, nejsou v dnešní době nic neobvyklého. O jejich opravě se zatím ani nediskutuje. Vedení zdejší radnice proto udělalo novou inventuru a vybralo třicítku budov, kde dojde ke kontrolám a následným podnětům pro stavební úřad, který stanoví výši pokuty. Ty se dnes pohybují obvykle ve statisících, což se zatím ukazuje jako neúčinné.

„Já jsem pro zpřísnění. Větší důraz bych ale kladl na vynutitelnost práva, doba mezi tím, kdy pokutu uložíme a než dojde k realizaci, je i několik měsíců,“ vysvětlil vedoucí odboru MČ Prahy 1 Oldřich Dajbych. Ve špatném stavu je například dům na Kocandě v Praze 1, kde je jednání s majitelem velmi složité, jedná se totiž o Američana, který žije v Izraeli.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Právě zahraniční vlastníci disponují obdobně zchátralými památkami až v devadesáti procentech případů. Mnohdy je těžké je vůbec dohledat, celý proces se tak prodlužuje. Vedení Prahy 1 začalo zvažovat, že navrhne změnu památkového zákona. „V případě, že vlastník památku neopraví, udělá to stát na své náklady s tím, že finanční úřad to vymůže na vlastníkovi na jeho majetku,“ podotkl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.