Horská služba musí mnohem častěji zasahovat u zraněných cyklistů

Praha - Letošní letní sezóna zaměstnává horskou službu víc než v minulých letech – záchranáři už zasahovali u více než tisícovky případů, zatímco loni jich touto dobou bylo 700. Vedení horské služby se obává, že kvůli většímu počtu zásahů nebude mít peníze na provoz do konce roku. Přibývá hlavně zranění cyklistů, na vině bývá i nekvalitní vybavení, jako třeba cyklistické přilby.

Cyklistům letos na horách přeje počasí, hory lákají milovníky adrenalinových sportů a čím dál lepší kola a oblečení dávají větší možnosti. „Teď se dostanou do míst, kde dřív cyklisti na horských kolech nebyli a podstatně se zvýšila i rychlost cyklistů - jak na cyklostezkách, tak i na těch horských cestách,“ uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. 

Hlavně starší lidé zapomínají na přilby, nebo mají přilbu nekvalitní. „Nákup laciné cyklistické přilby v hypermarketu nemusí až tak zabránit poranění hlavy nebo poranění mozku,“ varuje Janďura. 

Mimořádně velký počet zásahů vyčerpává rozpočet horské služby, do konce letošního roku prý bude chybět 20 milionů korun. Na provoz na začátek zimy musí tak horská služba ušetřit třeba tím, že ruší dlouho plánované opravy budov. „Sezonní zaměstnanci budou nastupovat v pozdějším termínu. Každopádně záchrannou činnost v horách zajistíme. Možná bude třebas déle dostupná,“ dodává náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. 

Reportáž Zdeňka Minaříka a Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva pro místní rozvoj má ale horská služba pro letošek peněz dostatek. Mluvčí ministerstva Marek Ženkl uvedl, že se podařilo sehnat 90 milionů na provozní náklady a 20 milionů na náklady investiční. 

Nejvíc práce měli u nás záchranáři na Šumavě, kde od začátku letní sezóny zatím zasahovali u 482 případů, z toho bylo 242 cyklistů a 133 pěších. Cena za jednotlivé zásahy se přitom liší: ošetření přímo na stanici horské služby vychází na 360 korun, když do terénu vyrazí maximálně tři záchranáři a vzdálenost nepřekročí tři kilometry, tak zásah vyjde na 4 200 korun. Větší záchranná akce pak stojí asi 8 500 korun, platit ale musí jen cizinci, Čechům hradí horská služba pomoc ze svého.