Půlmiliarda za IZIP zmizela z VZP za současného ředitele Horáka

Praha - 450 milionů korun, které VZP podle ministerstva zdravotnictví zbytečně vyplatila za projekt IZIP, zmizelo z pojišťovny v posledních šesti letech, tedy za současného ředitele Pavla Horáka. V rozhovoru pro ČT to řekl šéf resortu Leoš Heger (TOP 09). Pokud by se podezření potvrdilo, měl by podle Hegera šéf VZP vyvodit osobní odpovědnost. Případné odvolání Horáka by přitom bylo paradoxní. Před dvěma týdny mu totiž radní přiklepli téměř osmisettisícovou odměnu.

Horák nastoupil do funkce v květnu 2006, těsně po ukončení nucené správy ve VZP. Zodpovědnost za údajně ztracenou půl miliardu popírá. Zbytečné vyúčtování stovek milionů odmítá i společnost IZIP. „Prohlášení pana ministra Hegera nás v tuto chvíli dost citelně poškozuje,“ uvedla mluvčí společnosti Martina Klapalová.

Pavel Horák: „Všeobecná zdravotní pojišťovna ani já osobně si nejsme vědomi žádného pochybení. Vždy postupujeme v souladu se zákonem a s usneseními správní rady VZP.“

VZP zaplatila včetně DPH za elektronické zdravotní knížky dvě miliardy korun, z toho jeden a půl miliardy v době Horáka. Právě z této částky měla podle ministerstva utratit VZP celých 450 milionů zbytečně. Ministerstvo už proto před týdnem podalo i trestní oznámení. Jak konkrétně měly peníze z pojišťovny odtékat, ale ministr zatím tají. Kompletní výsledky kontroly ve VZP chce zveřejnit do měsíce.

Pokud by se podezření na téměř půlmiliardovou škodu potvrdilo, měl by podle Hegera šéf VZP vyvodit osobní odpovědnost: „Pokud budou závěry potvrzeny, bude nějaká odpovědnost vyvozována, to je jasné.“ Stejný názor má i člen správní rady VZP Boris Šťastný (ODS): „Je nepochybné, že pokud by došlo k prokázání viny kohokoli z managementu, tak musí být okamžitě odvolán.“ Někteří členové správní rady, například Soňa Marková (KSČM), ale žádají Horákův odchod už nyní.

Reportáž Terezy Strnadové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)