Lékaři slouží často 800 hodin přesčasů

Praha – Lékaři v nemocnicích slouží často až 800 přesčasových hodin ročně. Zákon přitom umožňuje pouze 150 hodin přesčasů. Nemocnice ale uzavírají s doktory kromě pracovních smluv také dohody o provedení práce. Jeden lékař tedy mívá v nemocnici de facto dva úvazky. Podle ministra práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromíra Drábka je třeba přesně rozlišovat práci přes čas, tedy práci jednoho pracovního úvazku, kdy je nařízena práce nad stanovený úvazek, a souběžné pracovní poměry.

„Nicméně podmínkou toho, aby někdo mohl mít dva pracovní poměry k témuž zaměstnavateli, je, aby se jednalo o různou práci,“ vysvětluje Drábek.

Hlavním problémem pro pacienty ale zůstává to, že lékař vlastně slouží dvě směny za sebou. „Je tam druhý úhel pohledu bezpečnosti práce,“ přiznává Drábek.

Rozhovor s Jaromírem Drábkem (zdroj: ČT24)

„Zaměstnanec musí nastoupit do práce odpočatý. Proto je také v zákoníku práce jasně napsáno, že mezi dvěma směnami, až na výjimky, musí být alespoň osm hodin volna,“ zdůrazňuje.

V nemocnicích evidentně dochází k dalšímu porušení zákonů, kdy manažeři zneužívají situaci lékařů bez atestace. Oficiálně je zaměstnají na desetinu úvazku za poměrně nízký plat, ale současně chtějí, aby lékaři pracovali osm hodin denně.

„Také se s takovými případy setkáváme,“ potvrzuje Drábek. „Tato situace se trochu přeceňuje. Sice se vyskytuje, ale pouze velmi zřídka,“ tvrdí.