Podle Hegera vláda hlavního hygienika zřejmě odvolá

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v Interview ČT24 zmínil, že vláda velmi pravděpodobně na podzim odvolá hlavního hygienika Michaela Víta. Ten je kvůli obvinění ze dvou trestných činů už půl roku na neplacené dovolené. Jeho zástupkyně Věra Šedivá má podle ministra v současnosti všechna práva a povinnosti i veškerou erudici. Definitivní odchod Víta tak bude mít spíše souvislost s jeho vyšetřováním než s nebývalou sérií smrtelných případů způsobených metylalkoholem v nekvalitních pálenkách. Počet úmrtí kvůli pančovanému alkoholu vzrostl od čtvrtka už na 8 případů.

Michael Vít čelí obvinění ze dvou trestných činů. Někdejšímu poslanci za ODS Otakaru Vychodilovi měl dát poradenské zakázky celkem za několik milionů bez výběrového řízení a přesto, že ministerstvo zdravotnictví mělo na stejnou agendu čtrnáctičlenný tým.

V půlce března, hned po obvinění, si Michael Vít vzal dlouhodobé neplacené volno. „Jak z pozice náměstka ministra zdravotnictví, tak z pozice hlavního hygienika bude v uvozovkách postaven mimo službu do definitivního rozhodnutí o jeho případu,“ řekl tehdy premiér Nečas. Na dotaz moderátorky, zda vláda na podzim Víta odvolá, dnes Heger odpověděl: „Je to dost pravděpodobné.“

Alkohol
Zdroj: ČT24/isifa/LN

Situaci kolem otrav metylalkoholem bude ve středu řešit vláda. Premiér Petr Nečas chce od ministrů zdravotnictví, vnitra a zemědělství slyšet o přijatých opatřeních, která by měla zabránit dalším úmrtím. Uvažuje, že sestaví krizový štáb.

Heger plánuje zákaz prodeje alkoholu u stánků a na tržnicích

Ministerstvo zdravotnictví plánuje zákaz prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích a na tržištích. Platit by podle Hegera mohl od příštího roku. „Definitivní znění teď připravujeme a během podzimních měsíců by mělo být připraveno pro vládu, ono to souvisí s těmi protikuřáckými opatřeními, protože to je jeden zákon o návykových látkách, který se zabývá ochranou nekuřáků a v příštím roce by mohl začít platit,“ řekl ministr.

Heger také zmínil, že si dovede představit mnohem přísnější pravidla pro prodej alkoholu. „Myslím, že se klidně může diskutovat – jsou prostě země, kde se alkohol neprodává v běžných obchodech a prodává se jenom v typech liquor store, tedy specializovaných obchodech, které v rohu mají licenci a je to velmi restriktivní,“ zmínil jako variantu během rozhovoru.

Na otravu metylalkoholem zemřelo v posledních dnech už osm lidí. Dnes šlo o tři lidi - 45letého muže v přerovské nemocnici, 21letou dívku v Oseku nad Bečvou a 28letou ženu na Frýdecko-Místecku. Zároveň pitva potvrdila, že za smrtí 62leté ženy ze Zlínska, která zemřela v sobotu, je rovněž otrava metylalkoholem. Řada lidí navíc leží v nemocnicích v kritickém stavu, jsou v umělém spánku a budou mít zřejmě trvalé následky.

Ministerstvo zdravotnictví varuje lidi před pitím alkoholu, který nemá jasný původ. Pozor je nutné dát hlavně na nápoje v neoznačených skleněných lahvích nebo bez originálního uzávěru. Konzumace pančovaného alkoholu může mít fatální následky. Při otravě mají lidi rozšířené zornice, které nereagují na světlo. Dochází u nich k poruchám zraku. Později ztrácí vědomí. Při podezření na otravu je dobré vypít jeden až dva decilitry kvalitního čtyřicetiprocentního alkoholu a rychle zavolat záchranku.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)