Kott i Novanská zůstávají ve vazbě, soud žádosti zamítl

Praha - Členka představenstva společnosti ML Complet Lucie Novanská zůstává ve vazbě, v neveřejném zasedání o tom rozhodl Okresní soud Praha-východ. Novanská byla obviněná v kauze poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha. Soud zamítl její žádost o propuštění z vazby, protože hrozí obava, že by v trestné činnosti pokračovala. Novanská ale proti verdiktu podala stížnost, rozhodnutí proto přezkoumá Krajský soud v Praze. „Rozhodnutím byla zároveň zamítnuta nabídka peněžité záruky ve výši 500 tisíc korun, nabídka písemného slibu a probačního dohledu,“ uvedl mluvčí soudu Jiří Wažik. Odpoledne soud rozhodl stejně i o žádosti bývalého poslance Petra Kotta, také u něj prý hrozí, že by mohl pokračovat v trestné činnosti, navíc by prý mohl utéct. I Kottův advokát ale podal proti rozhodnutí stížnost.

Ten měl být spolu s obviněným ex-hejtmanem a šéfkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou hlavním hybatelem celého korupčního systému. Podle Mladé fronty DNES přitom skupina nemířila jen na dosud známé zakázky. Chystala se prý zmanipulovat i zhruba desítku dalších dalších za téměř půl miliardy.

U dvou obviněných již soud uvedl, že by se na svobodu mohli dostat. Jde o šéfa stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského a předsedu představenstva společnosti Puro-Klima Martina Jireše. Kvůli stížnosti státního zástupce se však případy bude zabývat ještě Krajský soud v Praze. Rathovi stanovil okresní soud čtrnáctimilionovou kauci jako přípustnou na propuštění z vazby. Toto rozhodnutí však v úterý krajský soud zrušil a stanovil, že finanční záruka není přípustná.

Poslance Ratha kriminalisté v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Minulý týden sněmovna rozhodla, že ho vydá ke stíhání i kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Obvinění se zatím týkají šesti konkrétních případů v hodnotě skoro půl miliardy korun. Skupina kolem Ratha se ale zajímala podle Mladé fronty DNES minimálně o deset dalších zakázek, například rekonstrukci sokolovny v Hostivici za 43 milionů korun. Deník odkazuje na policejní odposlechy.

David Rath
Zdroj: Lidové noviny/ISIFA
Soud projedná zrušení vazby dvou obviněných v kauze Rath (zdroj: ČT24)