Nová koncepce umožní prolomit limity, varují aktivisté

Praha - Zhruba stovka ekologických aktivistů se dnes ráno sešla před Strakovou akademií, aby protestovala proti surovinové politice ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS). Protest ekologičtí aktivisté a starostové ohrožených obcí ohlásili minulý týden, ostraha Strakovy akademie tak měla čas přijmout rozsáhlá bezpečnostní opatření. Areál Úřadu vlády obehnali policisté kovovými plůtky, takže demonstranti se musejí vejít na zúžený chodník. Ulici kolem Vltavy policisté úplně uzavřeli.

Kubova koncepce podle aktivistů umožní v budoucnu prolomit limity těžby hnědého uhlí na severu Čech a zvýšit těžbu uranu či zlata. Organizátoři akce chtěli ministrům, kteří přicházeli ráno na zasedání předat výzvu, aby surovinovou i energetickou koncepci dnes pouze vzali na vědomí a uložili Kubovi její podstatné doplnění a přepracování. „Zároveň je zapotřebí, aby byla v procesu posuzování vlivu strategie na životní prostředí posuzována energetická koncepce minimálně ve dvou variantách. Jeden z návrhů by se měl aspoň v základních parametrech blížit skutečně trvale udržitelnému a čistému scénáři rozvoje české energetiky,“ řekl mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos.

Kritici Kubova návrhu se obávají, že dokument nezajistí dlouhodobou konkurenceschopnost a udržitelnost domácí energetiky. Když Kuba před měsícem návrh zveřejnil, stála v něm i možnost průzkumné těžby černého uhlí v dole Frenštát v Beskydech. „Od toho už ministerstvo odstoupilo,“ řekl Piňos s tím, že zmírněny byly i některé formulace, týkající se limitů hnědého uhlí na severu Čech a záměru otevřít nová uranová ložiska v Podještědí. Aktivisté tak mají naději, že během dalšího projednávání dosáhnou i dalších ústupků.

Co říká koncepce o prolomení limitů

  • V době platnosti této koncepce limity prolomeny nebudou.
  • Naopak do budoucnosti ministerstvo k těmto zdrojům dveře nezavírá.
  • Po roce 2030 by se tak těžit mohlo, bude-li to potřeba.

Nová koncepce je ale i přes dnešní negativní reakce aktivistů spíše konsensuální a vyvolává zatím méně protestů než koncepce předchozí. Přestože se proti ní již postavilo mnoho ekologických organizací, třeba Hnutí Duha ji označilo za krok zpět k závislosti na uhlí a ropě, pro velkou část české společnosti, ve které není tak významná podpora obnovitelných zdrojů jako třeba v sousedním Německu, je ale koncepce přijatelná. „Otázkou je, co si tato společnost může dovolit a také co je ochotna akceptovat,“ komentovala situaci kolem koncepce Zuzana Kubátová z Hospodářských novin.

Demonstrace před úřadem vlády (zdroj: ČT24)

Podle dokumentu vydrží Česko bez prolomení limitů do roku 2035. Pak ale bude nutné využít uhlí za limity, aby byla zachována funkčnost teplárenského systému. Kroky nezbytné k přípravě využití části uhelných zásob za dnešními limity je podle dokumentu nutné podniknout nejpozději do roku 2016. Surovinová koncepce uvažuje také o otevření nových uranových nebo zlatých dolů.

Nová energetická koncepce má udat směr, jakým se česká energetika bude ubírat v příštích 20 až 30 letech. Materiál se připravuje několik let a doznal řady změn. Různé skupiny se snažily v rámci koncepce prosadit své zájmy. Podle Kuby je hlavním smyslem koncepce modernizovat českou energetiku a zajistit bezpečné dodávky energií za přijatelné ceny pro domácnosti i průmysl. Koncepce počítá s tím, že využití jádra poroste po dostavbě dalších bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Tyto dva zdroje by měly pokrýt více než polovinu výroby elektřiny. Naopak využití uhlí se má postupně v příštích letech snížit zhruba na jednu třetinu proti současnosti.

Vláda dnes zřejmě, bez ohledu na názory aktivistů, dokumenty vezme na vědomí. Před jejich schválením ještě musí získat stanovisko k vyhodnocení vlivu na životní prostředí.