Blažek stáhnul Pospíšilovu kárnou žalobu kvůli Mostecké uhelné

Brno – Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vzal zpět kárnou žalobu na státního zástupce Ladislava Letka z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Důvodem je souběžně vedené trestní řízení v téže záležitosti. Kárnou žalobu podal ještě bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil kvůli postupu při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Kárnou žalobou dnes měl řešit senát Nejvyššího správního soudu, řízení ale musel okamžitě zastavit.

Soudci se o stažení kárné žaloby dozvěděli jen pár minut před jednáním. „Kárný senát je za této situace povinen řízení zastavit,“ řekla předsedkyně senátu Milada Tomková. 

Rychlý konec dnešního jednání překvapil také Letka. Policie podle něj skutečně prověřuje související trestní oznámení. „Nevím však, v jaké fázi se to nyní nachází,“ řekl Letko. 

Švýcaři začali vyšetřovat obchody s akciemi MUS v roce 2005 kvůli podezření z nelegálního vyvádění peněz z MUS do alpské země. Počátkem letošního srpna obdržel trestní soud v Bellinzoně doplněnou obžalobu na bývalé manažery MUS. Proces se šesti Čechy a jedním Belgičanem tam nejspíš začne na podzim. 

Švýcarští vyšetřovatelé při rozkrývání kauzy zablokovali v přepočtu přes 12 miliard korun. Česka se už od první poloviny roku 2010 dotazovali, zda se hodlá připojit jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Na dotazy však za ČR údajně dlouho nikdo nereagoval. Ministerstvo spravedlnosti přičítá průtahy právě Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Za Česko se mohlo k řízení připojit ministerstvo financí, ale údajně od žalobců nedostalo zavčas dostatek informací. Letko pochybení popírá.