Na zaregistrování vozidla se stále čekají hodinové fronty

Praha - Na registrech vozidel se i po osmi týdnech zmodernizovaného provozu stále čekají několikahodinové fronty. Podle úředníků fungují registry na 70 až 80 procent. Ministerstvo zatím slibuje, že se stav zlepší, až se systém propojí s centrální databází všech údajů. Kdy se tak stane, se ale zatím neví.

Úředníci v Praze denně odbaví až o 300 lidí méně než loni. Na evidenci vozidel v Ostravě vyřídí úředníci v novém systému zhruba o třetinu žádostí méně, než tomu bylo ve staré databázi. „Žadatelé stále přicházejí nejčastěji v pondělí a ve středu, místo aby využívali všechny pracovní dny,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Za pomalejší prací úředníků jsou ale i chyby, které musejí neustále v systému opravovat. Na všechny navíc mnohdy ani nepřijdou. „Prakticky každý druhý vůz má nějakou chybu,“ řekla ČT ředitelka autobazaru Karolína Topolová. „První registrace vozidla se nám objeví 1901, nebo výměna registrační značky, kdy byla vyměněna, taky 1901,“ dodal ředitel odboru dopravně-správních agend Praha Josef Mihalík.

Problémy s registry

Zlín - U některých vozidel jsou stále jako vlastníci uvedeny leasingové společnosti i přesto, že už jimi nejsou.

Cheb - Jsme nuceni žádosti soudů, exekutorů a policie o výpisy ze systému přeposílat ve většině případů ke zpracování na ministerstvo, nemáme k požadovaným údajům přístup.

Podle ministerstva dopravy ale nepojede systém na sto procent, dokud nebude propojený se základním registrem. Kdy se tak stane, ale nikdo neví. Na úřad se stále obracejí nespokojení klienti a požadují odškodnění - zatím jde o téměř dva a půl milionu. A odškodnění budou požadovat i některé obce. V jaké výši, ale zatím ještě nevyčíslily.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)