Vláda schválila Červíčkův návrh počtu policistů pro příští rok

Praha – Vláda schválila návrh systematizace počtu policistů, který připravil čerstvý policejní prezident Martin Červíček a předkládal ministr vnitra Jan Kubice. Z návrhu vyplývá, že bude mít policie v příštím roce 38 996 služebních míst, k prvnímu srpnu bylo ve služebním poměru asi o 200 policistů méně. Policistům také v příštím roce klesne plat v průměru asi o 700 korun.

Červíček požaduje na mzdy včetně sociálního a zdravotního pojištění zhruba 19,3 miliardy korun, což je o 440 milionů méně než v návrhu Červíčkova předchůdce Petra Lessyho. Tomu vrátil kabinet v červenci návrh na dopracování, mezitím byl ale Lessy z čela policie odvolán. Červíček chce necelou půlmiliardu ušetřit zejména snížením počtu vedoucích na krajských ředitelstvích i na policejním prezidiu nebo omezením přesčasů příslušníků sboru. 

Počty hasičů se naproti tomu nezmění, zůstanou na hranici 9 330 mužů a žen. V rámci vnitřní reorganizace má být ale zrušeno 300 míst z nevýjezdové části sboru a o toto číslo budou doplněny výjezdové jednotky. Tím mají být omezeny odpracované přesčasy, které jsou lépe placené. Přes 31 milionů korun pak chtějí požárníci ušetřit snížením počtu občanských zaměstnanců o 136 lidí.