Heger chce s odbory jednat dál, má ale podmínky

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) je ochoten vrátit se k jednacímu stolu s lékařskými odbory, pokud vyzvou lékaře, aby výpovědi stáhli, a sdělí, že nabídka zvýšení platů je dostatečná. Ministr to řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce. Jednání ve čtvrtek zkrachovala. Šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) v pořadu vyzval vládu i odboráře, aby v zájmu pacientů našli dohodu. Obě strany se podle něj mají sejít co nejdříve. V úterý má o situaci ve zdravotnictví jednat bezpečnostní rada státu s hejtmany všech krajů. Výpověď dalo 3 800 lékařů a hrozí, že 1. března nastane v nemocnicích kolaps.

Heger v Otázkách znovu zopakoval, že udělal ústupek v podobě nabízených dvou miliard korun, které by měly jít na platy lékařů a dalších pracovníků ve zdravotnictví. Nabídku označil v době krize a snižování platů zaměstnanců ve veřejné sféře za „fantastickou“, kterou už ale nezvýší. „Finanční nabídky už možno zvyšovat není,“ prohlásil Heger. Ze dvou miliard korun by lékařům měla jít čtvrtina, tj. 1,5 miliardy korun. Pro Hegera je nepřípustné, aby se platy zvýšily jen lékařům a nedostalo se např. i na sestry.

Kubek: osobní příplatek můžete jeden měsíc mít, druhý už ne

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Ministr pořád věří, že budou lékaři rozumní a že se krizové stavy nebudou muset nakonec vyhlašovat. Šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek k tomu řekl, že ministrova nabídka neobsahuje pro lékaře žádné jistoty, že peníze navíc skutečně dostanou a že nemá důvěru v ředitele nemocnic, kteří by měli o konkrétním navýšení platů v podobě osobního ohodnocení rozhodovat. Podle Kubka by bylo pro lékaře zárukou navýšení tarifů, k tomu ale ministr řekl, že je nemožné to k 1. březnu stihnout. Navýšení základních platů o dalších pět tisíc korun by podle Hegera bylo možné v příštím roce. „Změna tarifních tabulek je určitě jedna varianta, my jsme jí naplánovali na podzimní měsíce tak, aby se mohla řádně připravit na příští rok,“ uvedl Heger.

Šéf Asociace krajů Hašek v Otázkách vyzval k dalšímu jednání. „Jménem hejtmanů chci vyzvat, aby, řečeno sportovní terminologií, dali míč na zem a aby se sešli ještě dnes,“ prohlásil Hašek. Podle něj by u jednacího stolu měl kromě Hegera sedět i premiér Petr Nečas (ODS). Pokud k dohodě nedojde, kraje v příštím týdnu začnou připravovat krizová opatření na období po 1. březnu. Nejohroženějším krajem je Vysočina. V úterý se s hejtmany sejde bezpečnostní rada státu. „Od úterní schůzky neočekávám nic konkrétního. Pochybuji o tom, že by vláda měla připravený nějaký konkrétní podrobný plán,“ uvedl Hašek.

Do celého sporu ministrem a odbory se vložil i nejmenší koaliční partner - Věci Veřejné. V nejbližších dnech se chtějí sejít s šéfem ČLK Kubkem. „Naším cílem je hledání kompromisu,“ uvedl ministr dopravy Vít Bárta.

Heger po krachu jednání slíbil všem lékařům v otevřeném dopise, že od března dostanou v osobním hodnocení navíc 5 000 až 8 000 korun, podle kvalifikace a délky praxe. Průměrná mzda 48.000 korun, které nyní dosahují díky velkému množství služeb a přesčasů, jim příští rok stoupne na 60.000 korun, přitom jim klesnou neúměrné přesčasy na běžnou normu. Ze zákona je to 150 hodin, nyní mají lékaři i 800 hodin přesčasů.

Šéf Asociace hejtmanů Michal Hašek (ČSSD)
Zdroj: ČT24
Vydáno pod