Představenstvo vybere Lichova nástupce v otevřeném tendru

Praha – Nový ředitel pražského dopravního podniku vzejde z otevřeného výběrového řízení, rozhodlo o tom představenstvo firmy. O parametrech výběrového řízení už minulý týden rozhodovala dozorčí rada. Nový ředitel nahradí v čele podniku Vladimíra Liche, který byl odvolán krátce poté, co podal trestní oznámení kvůli některým smlouvám.

Kandidáti na generálního ředitele musí mít kromě vysokoškolského diplomu a znalostí světových jazyků mimo jiné také pětileté zkušenosti ve vrcholovém managementu velké společnosti. Uchazeči mohou životopis posílat do 1. října. V současnosti je řízením podniku pověřena ekonomická šéfka Magdalena Češková. Vybírat bude komise složená ze zástupců hlavního města a zaměstnanců dopravního podniku. Nový šéf největší městské firmy by pak mohl být znám zhruba za pět týdnů.

Téměř jisté je, že se do čela akciové společnosti, kterou zcela vlastní město, nevrátí Vladimír Lich. Jasně se proti němu postavil předseda pražské TOP 09 František Laudát a další jeho kolegové. „Nebudu doporučovat, aby se tam vracel. Myslím, že ani on sám to nebude chtít,“ řekl Laudát. Současně šéf městské organizace největší strany pražského zastupitelstva odmítl, že by se srpnovým Lichovým odvoláním souviselo trestní oznámení na předchozí představitele dopravního podniku. „Policie šetřila už řadu měsíců předtím. Podle informací, které mám z dozorčí rady a představenstva, pan Lich nepřišel s ničím novým,“ poukázal František Laudát.

Rozhovor s Františkem Laudátem (zdroj: ČT24)

Vladimír Lich přišel o křeslo ve vedení Dopravního podniku hl. m. Prahy 16. srpna. O den dříve ho dozorčí rada odvolala z čela představenstva, svůj krok zdůvodnila tím, že podnikal kroky, které vážně ohrožovaly chod podniku, zejména problémy s pojistnými smlouvami, kvůli nimž by DPP neměl mít od příštího roku pojištěn majetek. Lichovi nepomohla ani podpora primátora Bohuslava Svobody a někdejšího primátorského kandidáta TOP 09 Zdeňka Tůmy.