Ppm factum: Po odstoupení Švejnara nejvíce posílil Fischer

Praha - Oznámení ekonoma Jana Švejnara, že nebude kandidovat na prezidenta, nejvíc pomohlo bývalému premiérovi Janu Fischerovi. Pro tohoto prezidentského kandidáta by nyní hlasovalo 27,7 procenta lidí, což je o 5,7 procentního bodu víc než v srpnu, uvedla agentura ppm factum. Druhý skončil ve volebním modelu Miloš Zeman s 22,7 procenta. Tito dva kandidáti by tak postoupili do druhého kola volby, ostatní skončili s velkým odstupem za nimi.

Třetí v průzkumu skončil senátor a kandidát ČSSD Jiří Dienstbier s 6,9 procenta, těsně za ním pak Vladimír Franz s 6,6 procenta, který v porovnání s minulými výsledky výrazně posílil. Na pátou příčku klesl Tomio Okamura s 6,1 procenta, který ale kandidaturu neohlásil. Následují ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg s 5,9 procenta a místopředseda Senátu, kandidát ODS Přemysl Sobotka s 5,7 procenta. 

K prezidentské volbě, která se uskuteční začátkem příštího roku, se chystá 61,2 procenta oprávněných voličů. Průzkum se uskutečnil mezi 6. a 16. zářím letošního roku, zúčastnila se ho přibližně tisícovka plnoletých občanů České republiky.