Speciální tým Metyl hlásí úspěchy: 260 litrů lihu s metanolem

Praha - Zhruba každý osmý vzorek alkoholu zajištěného v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, který zkoumají odborníci ve Frýdku-Místku, obsahuje životu nebezpečné koncentrace metylalkoholu. Tamní policejní experti dosud našli vražedné koncentrace ve vodce a tuzemáku. Potvrzují se tak slova ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), že výroba a distribuce tvrdého alkoholu je v Česku stále nebezpečná. Celníci objevili 94 tisíc načerno získaných kolků. Policie při domovních prohlídkách zadržela padesáti a třicetilitrové sudy s třetinovým obsahem metanolu a u Plesné na Chebsku objevila policie dobře vybavenou nelegální stáčírnu alkoholu.

Poblíž Plesné na Chebsku objevila policie v pondělí odpoledne dobře vybavenou nelegální stáčírnu alkoholu a zatkla tři cizince, kteří čekají na rozhodnutí o vazbě. Na statku bylo zařízení sloužící ke stáčení alkoholu, etikety, uzávěry, různě veliké prázdné láhve a 100 000 kolků. Jak už policisté zjistili, šlo o zdařilé padělky. Zajistili i přes 1 000 litrů alkoholu v láhvích připravených k distribuci. Podle rozborů nalezený alkohol neobsahoval metylalkohol. Ten nebyl zjištěn ani v několika stovkách litrů látky neznámého původu v plastových barelech.

Další sklad lihovin dnes objevili celníci v rodinném domě u Brna. Zabavili 53 litrů alkoholu - byl mezi nimi i šestilitrový barel Tuzemáku firmy AB styl a několik barelů Meruňky od likérky Drak.

Heger na tiskové konferenci krizového štábu

„V řadě barelů bylo identifikováno celkem 260 litrů alkoholu, ve kterých byla koncentrace metanolu 20 až 30 procent.“

V noci na dnešek našli experti dokonce metanol v láhvi s etiketou vodky Božkov. Byla ale otevřená a není tak jasné, zda šlo o původní náplň, se kterou láhev opustila továrnu výrobce. Některé prověřované láhve dokonce byly opatřeny i kolky. Pravost etiket a kolků budou policejní experti zkoumat v dalších dnech. 

Náměstek Hruška: V kauze metanolu jde pravděpodobně o nedbalost

Policie i krizový štáb se domnívá, že případ otrav metylalkoholem je velmi pravděpodobně trestným činem z nedbalosti. „Velmi pravděpodobně je to fatální chyba a je to samozřejmě kriminální jednání, ale pravděpodobně ve fázi jakéhosi nedbalostního zavinění. Protože pokud by toto bylo úmyslné jednání, tak je to úmyslný trestný čin, který má podobu násilného trestného činu, takže to si nedokážu představit,“ uvedl náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška. 

Jaroslav Hruška, náměstek ministra vnitra

„Pakliže u sebe někdo má padesátilitrový sud, který má třicetiprocentní koncentraci, tak je zřejmé, že se bavíme úplně o jiné rovině než u těch řadových prodejců.“ Kde byly sudy nalezeny, však neupřesnil. Podle něho za posledních 24 hodin zjistili hasiči dalších 23 podezřelých tekutin, z nichž 13 obsahovalo více než 20 procent čistého metanolu.

Kvůli rozměru případu také policie nedávno posílila speciální vyšetřovací tým Metyl. Kromě původních 13 lidí se rozšířil o dalších 14 policistů z jednotlivých krajských ředitelství i celorepublikových útvarů. Do vyšetřování se zapojila například i protikorupční policie, aby zjistila, zda nedocházelo k daňovým únikům. 

Souhrn dnešního dění kolem metylalkoholu (zdroj: ČT24)