Barták: O odhalení ilegálních stáčíren se v minulosti tolik nemluvilo

Praha – Díky metanolové aféře má celní správa na starosti více kontrol. V současnosti na celém území republiky prochází zvýšené hlídky celníků, které přezkoumávají správné značení láhví. Jiří Barták, mluvčího generálního ředitelství cel, nicméně v České televizi popřel, že by v minulosti celní správa svou práci zanedbávala. Podle něj pouze média nedostatečně informovala veřejnost o odhalení nelegálních stáčíren či zneužití kolků.

Barták nesouhlasí s tím, že ilegální stáčírny alkoholu byly objeveny až nyní, když kolem původu tvrdého alkoholu vypukl takový mediální rozruch. „Celní správa v minulosti nacházela případy, kdy došlo ke zneužití kolků, a odhalovala nelegální výrobny alkoholu,“ zdůrazňuje. Takováto odhalení pak byla zveřejněna formou tiskových zpráv, které ale byly podle Bartáka nedostatečně interpretovány ve sdělovacích prostředcích.

Jiří Barták:

„Během minulých let jsme nikdy v žádném vzorku nenašli nadlimitní množství metanolu ani jiné látky, která by někoho mohla otrávit, anebo zabíjet.“

Barták zároveň podotkl, že veškeré kontroly celní správy jsou prováděny cíleně na základě detailních informací získaných z předchozí činnosti či od jiných státních orgánů. „Vezmeme jakoukoliv informaci, prověříme ji a potom jdeme na místo, kde by se alkohol buď mohl vyrábět, což jsou případy, které jsme už v minulosti medializovali, anebo je to alkohol, který by mohl být nějakým způsobem uváděn do prodeje,“ uvedl. 

Celní správa je orgánem, který kontroluje oblast spotřebních daní a zjišťuje, jestli na trhu existuje alkohol, který by měl problémy s daněmi. „Na území České republiky probíhá v těchto dnech zvýšené množství kontrol, které jsou zaměřeny na to, kde by se mohl vyskytnout nějaký alkohol, který by mohl porušovat nejen oblast daní, ale eventuálně ohrozit zdraví jeho spotřebitelů,“ podotkl Barták.

Podcenila celní správa nelegální výrobu?

Podle Pavla Kučery, předsedy Sdružení výrobců lihovin, se doposud celní správa zabývala především oficiálními výrobci a podcenila černý trh.

Několik podezřelých případů, které v minulosti zůstaly bez odezvy:

  • V roce 1998 v okolí Českého Těšína se kupily stovky barelů po technickém lihu pašovaném z Itálie. Celníci ani policie dovozce nevypátrali.
  • V únoru 2003 na základě upozornění výrobce Absolut vodky zabavila v českotěšínském skladě tisíce láhví pro výrobu padělků. Vyšetřování však nakonec nic nezjistilo.
  • V prosinci 2003 pak Česká televize na schůzce s arménským podnikatelem v Karlových Varech získala pomocí skryté kamery důkaz o obchodu s nezdaněnou ruskou vodkou.

V současné době se na území celé republiky pohybují hlídky celníků, které kontrolují správné značení láhví. „Kontrolují také, zda u každého prodejce existuje doklad, že byla zaplacena spotřební daň,“ komentuje Barták. V případě jakéhokoliv podezření je pak alkohol odesílán do speciální laboratoře, kde jsou následně provedeny rozbory. „Pokud bude zjištěno nadlimitní množství metanolu, tak provádíme další detailní rozbory,“ upřesnil.

Barták ale zároveň připomíná, že není v silách celní správy kontrolovat veškerý alkohol. Pouze v letošním roce zaznamenala celní správa na osm tisíc kontrol, v loňském roce se pak jejich počet vyšplhal na deset tisíc. „Máme určitý limit lidí. Celní správa kontroluje veškerý dovoz na území České republiky,“ dodal Barták.