Středoškoláci se dočkali: Maturita bude mít jednu úroveň

Praha – Od příštího roku by mělo dojít ke zjednodušení státních maturit, které budou mít pouze jednu úroveň. Studenti si tak zvolí pouze dva povinné předměty, tedy český jazyk a cizí jazyk nebo matematiku, a dva nepovinné předměty. Na novele zákona se shodli poslanci s ministrem školství Petrem Fialou. Sněmovna dnes předlohu poslala do závěrečného schvalování, které by se mělo uskutečnit ještě na nynější schůzi.

Novela počítá také s tím, že by písemné slohové práce hodnotili učitelé jmenovaní ředitelem školy. Dosud sloh známkovali anonymní hodnotitelé, které vybralo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, tedy CERMAT. Pro maturity v příštím a přespříštím kalendářním roce mají být použity nyní platné katalogy požadavků „pro základní úroveň obtížnosti“.     

Novela má podle ministra „napravit chyby, jichž se dopustil stát“. „Není to v žádné případě krok zpátky, je to jenom to, že neuděláme krok kupředu. V tuto chvíli nemáme jiné možnosti,“ řekl poslancům Fiala. Připomenul, že změny musí být přijaty před 15. listopadem, což je termín, do kdy
středoškoláci odevzdávají přihlášku ke zkoušce z dospělosti.

Změny jsou reakcí na kritiku letošních státních maturit, které byly podle expertů i studentů příliš obtížné. Lavina kritiky se snesla například na hodnocení písemných prací. Neuspělo v nich přes 21 procent studentů, o 1,7 procentního bodu více oproti loňsku. Státní maturitní zkoušku se podle platných pravidel nepodařilo dobře provést, přiznal před poslanci Fiala.

Změnit se mají také možnosti odvolání ke krajskému úřadu nebo ministerstvu školství. Studenti mají mít nově na odvolání 20 dní místo dosavadních osmi nebo pěti dní. Ministerstvo má nově řešit pouze odvolání vůči výsledku dílčí zkoušky formou didaktického testu, který má být nadále vyhodnocován centrálně.   

Ministr školství Petr Fiala
Zdroj: ISIFA/VLP

Maturity by mohly zlevnit

Předloha nepočítá s tím, že by mezi zkušební předměty společné části maturit patřily také občanský a společenskovědní základ a informatika. Podle ministra by je nebylo možné zajistit „bez rizika dalších vážných problémů“. Budoucí podobu maturit od roku 2015 má podle Fialy citlivě připravit expertní komise. 

Nyní navrhované změny mají státní maturitu a její organizaci také zlevnit, podle ministra o 50 milionů korun. Tedy o pětinu v porovnání s dosavadním stavem. Původní vládní novela počítala v návaznosti na nové rozpočtové určení daní pouze s tím, že příspěvek na školství nebudou dostávat z daní všechny obce, ale jen ty, které zřizují základní nebo mateřskou školu.