GIBS si posvítí na celníky, o smrtících padělcích prý věděli

Praha – Otravy metylalkoholem připoutaly pozornost Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), hodlá prověřit tvrzení Sdružení výrobců lihovin, že celní správa měla již v roce 2010 informace o přítomnosti smrtelně nebezpečných padělků lihovin obsahujících látky, které se používají k denaturaci lihu. Přesto o nich prý celníci tehdy veřejnost neinformovali a i dnes tvrdí, že žádné takové poznatky neměli.

„Tato informace je pro nás podnětem. Budeme se jí zabývat a zjišťovat, jestli se tyto okolnosti zakládají na pravdě,“ potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová. Celníci při kontrolách tehdy podle sdružení zabavili také padělky alkoholu z malých likérek bez kolků, či dokonce s padělanými kolky, jako byly v tomto týdnu nalezeny v černé stáčírně na Chebsku.

Padělky podle likérníků obsahovaly jedovatý Isopropylalkohol a zbytky dalších látek po odstranění denaturačních činidel. Isopropylalkohol je přitom v dávce 15 gramů bez léčby smrtelný. „Vzhledem k tomu, že v padělaných lihovinách bylo zjištěno okolo 31 ml/l této látky, tak smrtelnou dávkou již může být požití 1,5 litru 40procentní padělané vodky,“ tvrdí šéf sdružení Pavel Kučera.

Mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták v úterý v České televizi uvedl, že v minulých letech celníci v žádném vzorku nenašli nadlimitní množství metanolu ani jiné látky, která by někoho mohla otrávit. Podle jeho slov v minulosti celní správa svou práci nezanedbávala, média pouze nedostatečně informovala veřejnost o odhalení nelegálních stáčíren či zneužití kolků.