Další obvinění na Moravě, muž na Semilsku se neotrávil tuzemákem

Ostrava - Moravskoslezská policie obvinila v souvislosti s otravami alkoholem dalších sedm lidí. V kraji už jich je 23 a 11 ve vazbě, v celé republice je ve vazbě 14 lidí. O dalším postupu opět jednal krizový štáb, jde zejména o to, jak dostat tvrdý alkohol zpět do oběhu. Náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška zdůraznil, že se nic nesmí uspěchat, protože jde o lidské životy - první případ otravy dnes zaznamenali na Pardubicku. Policie dnes též uvedla, že muž na Semilsku se neotrávil vypitím originálního tuzemáku, jak zaznělo ve čtvrtek. Do prázdné láhve si nalil závadný alkohol z barelu, který měl doma.

V celém Česku už v souvislosti s metylalkoholovou aférou policie obvinila 39 lidí, 14 z nich je ve vazbě. Zásadní pro vyšetřování jsou podle policejního prezidenta Martina Červíčka asi dvě třetiny obviněných. Kriminalisté také pokračují v kontrolách restaurací, barů a dalších
provozoven, těch už provedli přes 80 tisíc. 

Kriminalisté už také výrazně pokročila ve vyšetřování metanolové aféry. Zlínští kriminalisté ve čtvrtek při zátahu v centru Opavy našli šest tisíc litrů podezřelé tekutiny, která mohla sloužit k výrobě jedovatého alkoholu. Objevený sklad může být klíčovým místem. „Kriminalisty na místo dovedla jedna z horkých stop… Materiál jsme odeslali k expertíze. Čekáme na výsledky a i nadále pátráme po pachatelích, překupnících jedovatého metanolu a rozkrýváme jejich distribuční sítě,“ dodala policejní mluvčí Jana Macalíková.

Razie se týkala skladu v centru Opavy, kde bývala výrobna cukrovinek - teď prostory využívá více firem. Advokátní kancelář Bartončík & Bartončík, která zastupuje opavskou společnost FROS ZPS, potvrdila, že se policejní razie se konala v prostorách, které využívá tato firma. Spekulace o propojení klienta s výrobou a distribucí zdravotně závadného alkoholu jsou ale podle právníků neodůvodněné.   

FROS ZPS se podle nich mimo jiné zabývá mícháním a balením nemrznoucí směsi do ostřikovačů osobních vozidel. Údajně ale pouze zpracovává dodané suroviny, jejichž majitelem je prý stále ten, kdo si míchání a balení směsi objednal. Předpisy EU podle advokátů umožňují, aby nemrznoucí složka ve směsích do ostřikovačů byla nahrazena metylalkoholem. 

Klient prý při nakládání s touto látkou dodržuje veškeré technologické a bezpečnostní předpisy. Vede také přesnou skladovou evidenci, dodali advokáti. Podle nich společnost s policií spolupracuje, umožnila odběry vzorků ze všech skladových zásob, vydala k odbornému zkoumání dosud nezpracované zásoby metylalkoholu a předložila veškeré dokumenty o dodávce předmětné komodity. „V souvislosti s činností klienta není dáno žádné podezření z trestné činnosti,“ doplnila advokátní kancelář.   

Policie teď dál vyslýchá 37letého muže, kterého v souvislosti s objeveným skladem zadržela. Podle informací České televize jde o jednatele firmy Carlogic zabývající se výrobou autokosmetiky. Právě v Opavě si údajně nechávala míchat a skladovat nemrznoucí směsi do ostřikovačů. Firma sídlí na rozlehlém statku nedaleko Prahy a na svých internetových stránkách mimo jiné inzeruje prodej olejů a nabízí maloobchodní prodej za velkoobchodní ceny.

Muž na Semilsku se neotrávil originálním tuzemákem

Šestatřicetiletý muž z Libštátu na Semilsku se neotrávil vypitím originálního tuzemáku. Do prázdné láhve si nalil závadný alkohol z barelu, který měl doma. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové to potvrdila i jeho manželka. Ještě včera přitom tvrdila, že láhev zakoupila před měsícem ve vietnamské večerce v Lomnici nad Popelkou. To ale byla jen část pravdy. „Po provedení opakovaných výslechů se potvrdila nejvíce pravděpodobná verze. Tedy, že závadný alkohol byl do originální láhve tuzemáku doplněn až následně, po vypití skutečně nezávadného tuzemáku,“ dodala mluvčí. Rozbory ukázaly, že v láhvi je z 50 procent metylalkohol.

První otravu metanolem hlásí Pardubický kraj, v čáslavské nemocnici skončil muž z Třemošnice na Chrudimsku.  „Údajně si koupil lihovinu v nedalekém Ronově nad Doubravou. Vyšetřuje to policie, vzorky, které jsme zatím stihli v jeho domě odebrat, jsou na metylalkohol negativní,“ uvedl ředitel krajské hygienické stanice Antonín Vykydal. Muž je mimo ohrožení života.