Metanol má 24. oběť, zemřela žena v Havířově

Ostrava - Sedmapadesátiletá žena otrávená metylalkoholem zemřela v pátek večer v Nemocnici s poliklinikou v Havířově na Karvinsku. Jde o 24. oběť metylalkoholu v České republice. Žena byla s otravou hospitalizována už před 14 dny. Nejvíce postižených je právě z Moravskoslezského kraje, kde jedovatý alkohol způsobil smrt již 14 lidí. Další obět hlásí také Polsko. Pacientů, kteří museli po požití jedovatého alkoholu vyhledat pomoc lékařů, neustále přibývá.

„Pacientka byla přijata na oddělení v kritickém stavu po konzumaci velkého množství jedovatého alkoholu. Již během přijetí upadla do bezvědomí až kómatu, ze kterého se během hospitalizace již neprobrala. Přes veškerou resuscitační péči zemřela,“ popsal náměstek ředitele havířovské nemocnice Jaroslav Lux. V havířovské nemocnici leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení ještě jeden pacient ve vážném stavu. Podobně je na tom také pacient hospitalizovaný v Nemocnici Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku. Další případy jsou hlášeny nejen z Moravskoslezského kraje, ale také například z jihu Moravy nebo z Pardubicka.

Otrávených i přes prohibici přibývá

Dalším zdravotnickým zařízením, které aktuálně přijalo člověka otráveného metanolem, je kroměřížská nemocnice. V průběhu noci byla hospitalizována starší žena z blízkého okolí. Míra intoxikace je podle prvního vyšetřování vysoká. „Přivezla ji zdravotnická záchranná služba. Nejdříve byla přijata na interní oddělení a po prokázání otravy, která byla charakterizovaná jako silná intoxikace, byla převezena na oddělení ARO. V tuto chvíli je její stav stabilizovaný, je při vědomí,“ popsala mluvčí nemocnice Veronika Klímová.

Lékaři ženu léčí lékem fomepizol dovezeným z Norska. Policisté ji ještě oficiálně nevyslechli, mají pouze prvotní informace, které naznačují, že žena měla vypít skleničku rumu někde v centru Zlína.

Úmrtí na metanol podle krajů:

  • Moravskoslezský 14
  • Olomoucký 4
  • Zlínský 3
  • Jihomoravský 2
  • Praha 1

Kraje, které zatím žádné otravy nehlásily:

  • Plzeňský
  • Karlovarský
  • Ústecký
  • Královéhradecký
  • Vysočina

V čáslavské nemocnici skončil muž z Třemošnice na Chrudimsku. Podle regionálního tisku lékaři v jeho těle zjistili menší množství metanolu, v nemocnici tak zůstává na pozorování. Muž si údajně koupil alkohol v obchodě v Ronově nad Doubravou. Policisté kvůli tomu ve městě uzavřeli dvě asijské prodejny a vyšetřují, zda v nich nebyly prodávány závadné lihoviny. Celkem bylo od začátku metanolové kauzy ve Středočeském kraji zaznamenáno pět otrav, čáslavský případ je šestý. Nekvalitní alkohol si vyžádal jednu oběť - v pražské nemocnici zemřel osmatřicetiletý muž z Příbramska.

Ve Zlíně je hospitalizováno šest mužů a jedna žena, stav pacientů se ale postupně lepší. Dva muži leží na jednotce intenzivní péče, ostatní na lůžkových odděleních interny. Nemocnice již v týdnu propustila po úspěšné léčbě postupně pět pacientů, všichni jsou bez následků. Stav šestačtyřicetiletého muže, který leží ve vsetínské nemocnici od pondělí, je stabilizovaný.

Nové kolky budou výrobcům k dispozici od středy

Vláda mezitím rozjíždí plán na odstranění závadného alkoholu ze skladů a obchodních zásob. Státní tiskárna cenin už začíná tisknout nové kontrolní pásky pro lihoviny s obsahem alkoholu od 20 procent. Mají tak zřetelně odlišit láhve, které byly vyrobené až po propuknutí aféry s metanolem. Výrobci jimi mohou tvrdý alkohol začít označovat už ve středu, kdy začne platit příslušná vyhláška. Na tento den také vláda plánuje zmírnění zákazu prodeje lihovin, nicméně za cenu nekompromisních pravidel. „Lihoviny, které nebudou mít rodokmen a nový kolek, budou nezpůsobilé a samozřejmě staženy z produkce,“ zmínil premiér Petr Nečas.

Nové kolky se na první pohled liší jen kosmeticky. Obsahují červený nápis u evidenčního kódu. Podle oficiálních výrobců to ale není nikterak zázračné řešení a pouze zbytečný náklad navíc. „Každá naše láhev, která se nachází na trhu, je jednoznačně identifikovatelná. Je tam zmíněn celý obsah a můžeme zcela vyloučit její kontaminaci,“ zmínil viceprezident unie výrobců Vladimír Darebník.

Omezení prohibice nedočkavě vyhlížejí hlavně lihovarníci. Právě ti kvůli ní přicházejí o miliony. Své výrobky nesmí distribuovat po Česku ani v rámci Evropské unie. Mimo ni zatím zákaz neplatí, jenže tam směřuje jen malá část českého exportu a i tam občas české podniky narazí. Třeba vizovické likérce Rudolf Jelínek dnes ráno přišlo storno objednávky z Chile. Tohoto zákazníka sice o bezproblémovosti své produkce nakonec přesvědčila, i tak ale denně přichází až o pět milionů korun. „Denně vyrobíme něco mezi třiceti až šedesáti tisíci kusy lahví. Vzhledem k tomu, že byl zakázán i export, tak se nám tady hromadí veškeré zboží,“ popsal generální ředitel likérky Pavel Dvořáček. 

Lihovarníci doufají, že stihnou předvánoční trh

Likérkám teď nezbývá než doufat, že díky tomu, že export zakázala sama česká vláda, a ne Evropská komise, se podaří opatření rychle zrušit a výrobci alkoholu stihnou nejlukrativnější období roku - předvánoční trh. I přesto veřejnost ale varují: při nákupu alkoholu by si lidé měli dávat pozor i v budoucnu. Vodítkem může být třeba cena. Litrová láhev tvrdého alkoholu by neměla stát méně než 170 korun, už cena pod 200 korun je prý podezřelá.