Čechoslováci pomáhali hladovějícím ruským dětem, dokládají dokumenty

Praha - Pracovníci Národního archivu objevili dokumenty o ojedinělé humanitární akci na pomoc ruským dětem. Našli je při hledání jiných dokladů o hladomoru, který kvůli neúrodě, občanské válce a vyvlastňování půdy vypukl v Rusku v roce 1921. O archiválie požádala ruská iniciativa Paměť a poděkování.

O sirotky se nikdo nezajímal, jedly se krysy, lidi umírali na ulicích. Hladomor byl v roce 1921 takový, že o mezinárodní pomoc požádalo i bolševické Rusko. Československo poslalo nejen tuny potravin a peníze.

Podle původní smlouvy mělo z hladovějícího Ruska do tehdejšího Československa přijet 600 ruských dětí, dokumenty v národním archivu ale svědčí o tom, že jich nakonec dorazilo jen 439. Pomoc nabídly dva tisíce československých rodin. „Byly to většinou řemeslnické a selské rodiny,“ doplnila Anastasia Kopřivová ze Slovanské knihovny.

Dvě ruské děti se dostaly i do rodiny Ctibora Bezděka. Jeho vnuk Alexej je stále v kontaktu s potomky jednoho z nich, který zůstal na Slovensku. Většina ruských dětí se ale musela vrátit. V archivu jsou seznamy, účty za čokoládu nebo za sýry na dlouhou cestu zpět. Leží tu ale i žádosti o ponechání dětí v rodinách.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Nemůžeme srovnati se svým svědomím, abychom vydali jej všanc všem vylíčeným nebezpečím, stálo například v jedné žádosti. „Je známý případ chlapce, který utekl z Ruska a pěšky přešel všechny hranice a vrátil se do náhradní rodiny,“ přidává jeden pohnutý příběh Anastasia Kopřivová.

Ani děti, které mohly zůstat, ale neměly jistotu. Československo před válkou přijalo i mnoho ruských emigrantů, kteří před bolševiky utekli. Bohužel po roce 1945 mnoho Rusů z Československa zmizelo v sibiřských gulazích.