V protikorupční radě Prahy bude advokát Sokol i lidé z NERVu

Praha - Pražský magistrát začne vypisovat tendry v elektronických aukcích. Slibuje si od nich snížení ceny zakázek. Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) by měl být první takový tendr vypsán příští týden, a to na zakázku menšího rozsahu. Svoboda dnes zároveň představil první členy Pražské protikorupční rady (PRAPOR). Asi desetičlenná skupina složená z právníků i ekonomů vypracuje mimo jiné zásady zastupování pražských politiků ve společnostech s majetkovou účastí města nebo zpřesní podmínky magistrátních veřejných zakázek. PRAPOR bude zasedat zhruba každé tři týdny. Jeho členové budou měsíčně dostávat odměnu pět tisíc korun. Účast přislíbili například advokát Tomáš Sokol.

Vedení Prahy oslovilo například ministerstva vnitra, spravedlnosti nebo pro místní rozvoj, hospodářskou komoru, soudcovskou unii nebo Transparency International, aby do ní vyslaly své zástupce. Vedle Sokola dosud účast přislíbili i ekonomové a členové Národní ekonomické rady vlády (NERV) Jiří Schwarz nebo Miroslav Zámečník, vedoucí vědecký pracovník Národohospodářského ústavu Akademie věd Lubomír Lízal nebo šéf právní sekce ministerstva pro místní rozvoj Jan Sixta.

Internetové aukce mohou ušetřit až třetinu nákladů

Bohuslav Svoboda:

„PRAPOR by měl být poradní orgán primátora, který by připravil všechny preventivní kroky pro to, aby žádné korupční prostředí na magistrátu nemohlo vzniknout.“

Svoboda dnes také nastínil, jaké změny by na magistrátu v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek mohly nastat. Již připravovanou změnou je vypisování internetových aukcí. Ty podle Svobody mohou ušetřit až třetinu nákladů. Jako první by touto cestou měly být vypsány menší zakázky, jako je například nákup kancelářských potřeb. Poté by tak mohl magistrát zkusit vysoutěžit dodavatele energií. Pokud by se systém osvědčil, v budoucnu by takto mohly být zadávány i větší tendry.

Magistrát chce prosadit i další změny. Podle Svobody by ve smlouvě s dodavateli měla být jasně stanovena konečná cena zakázky, výběrová řízení by měla být vypisována na všechny tendry, tedy i na zakázky menší hodnoty, a měl by být stanoven minimální počet uchazečů, kteří se výběrového řízení musí zúčastnit, aby bylo platné. V tendrech nad 100 milionů korun by to podle Svobody mělo být nejméně pět uchazečů: „Aby zakázka prošla něčím, co můžeme nazývat vysoutěžením.“

Magistrát by měl také podle představ primátora vypisovat zakázky tak, aby kvalifikační předpoklady co nejméně eliminovali konkurenci. V této souvislosti totiž byla radnice kritizována za podmínky miliardového tendru na přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod.

První zasedání rady je naplánováno na 17. února. Radní Alexandra Udženija (ODS) na něm chce členy vyzvat, aby se seznámili s dosavadní protikorupční strategií a navrhli její případné změny.

Chodník před pražským magistrátem
Zdroj: ČT24