Rath má za „opilého Kalouska“ zaplatit deset tisíc korun

Praha – David Rath (ČSSD) má zaplatit pokutu deset tisíc korun za to, že loni na schůzi sněmovny označil ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) za opilého. Po jednání mandátového a imunitního výboru to uvedl jeho předseda Jeroným Tejc (ČSSD). Rath loni řekl na říjnové schůzi sněmovny na Kalouskovu adresu: „Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře.“ Kalousek se však proti nařčení ohradil s tím, že mu jeho zdravotní stav nařizuje přísnou abstinenci. Výbor prý dnes neposuzoval, zda byl ministr skutečně opilý, ale hodnotil urážlivost výroku.

Rath se hájil tím, že nešlo o urážku, ale o jeho dojem jako lékaře. Dnes ještě před jednáním uvedl, že podle jeho názoru mandátový a imunitní výbor tuto „bizarní věc“ vůbec neměl projednávat. Jako lékař prý dokáže s vysokou mírou pravděpodobnosti poznat opilost u člověka, kterého dlouhou dobu zná. Rath má teď možnost do 15 dní se proti rozhodnutí odvolat a už předem avizoval, že tak učiní. Kauzu pak bude projednávat sněmovna na plénu.

Pokud si prý vládní většina odhlasuje, že evidentně opilý ministr byl střízlivý, stane se zcela nevěrohodnou a směšnou, podotkl poslanec ČSSD. Šéf výboru Jeroným Tejc podotkl, že dnešní hlasování nebylo jednomyslné a poměr hlasů prý přesně odpovídal rozdělení na koalici a opozici.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

David Rath po jednání výboru:

„Výsledek dnešního jednání považuji za facku svobodě slova, neboť za můj pravdivý výrok byla udělena pokuta, a to rozhodnutím většiny vládních poslanců v tomto výboru. O pravdě se tedy hlasuje politicky a trestají se lidé, kteří říkají nepříjemnou a nepohodlnou pravdu.“  

Spory mezi Kalouskem a Rathem kvůli pití alkoholu nejsou ve sněmovně nové. V roce 2009 Rath na ministrovu adresu řekl, že všechny urazí a jde čerpat inspiraci do některé z náleven. Kalousek odpověděl, že se občas opije, ale Rath se chová jako „debil“; rozdíl je v tom, že z opilosti se člověk vyspí.

Výbor začal projednávat i Jandákova psa

Mandátový a imunitní výbor se dnes také zabýval kauzou poslance ČSSD Vítězslava Jandáka, jehož pes údajně ohrožuje jeho sousedy. Jandák podle informací médií odmítl, aby byl případ projednán v přestupkovém řízení na obecním úřadě, a odvolal se na svou imunitu. „Doposud jsme nezahájili disciplinární řízení, pouze jsme zahájili projednávání tohoto bodu. Do příštího týdne počkáme, jak se celá věc vyvine, zda poslanec Jandák bude trvat na své imunitě. Pokud ano, zahájili bychom disciplinární řízení,“ uvedl po jednání Tejc.