Příbramská policie stíhá pět lidí kvůli otravám metanolem

Příbram - Příbramská policie stíhá v souvislosti s otravami metanolem celkem pět lidí, čtyři muže a jednu ženu ve věku od 24 do 72 let. Podle mluvčí příbramské policie Moniky Schindlové čelí obvinění kvůli ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty a porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Hrozí jim až osmileté vězení.

Jakou roli měla pětice zadržených z Příbramska, mluvčí neuvedla. Detektivové zatím nechtějí říct ani to, jak se závadný alkohol na Příbramsko dostal a zda celá kauza souvisí s firmou Carlogic, od které měl jedovatý metanol pocházet. „Tyto souvislosti jsou celou dobu prověřovány a zjišťovány,“ uvedla Schindlová. Kvůli sérii otrav provedla příbramská policie také razii v jednom z místních obchodů, podle jeho majitele ovšem nic nenašla.

Ve středních Čechách se od začátku metanolové kauzy otrávilo pět lidí, další muž z Pardubického kraje byl kvůli pití závadného alkoholu ošetřen v čáslavské nemocnici. Vlna otrav nekvalitním alkoholem má v kraji jednu oběť - v pražské nemocnici zemřel osmatřicetiletý muž z Příbramska.

Na celostátní úrovni detektivové zatím kromě dvou hlavních aktérů v metanolové kauze obvinili i menší distributory a prodejce. Jako hlavní pachatelé jsou stíháni sedmatřicetiletý Tomáš Křepela spolu s Rudolfem Fianem. Majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy se už detektivům přiznal a podle státního zástupce také spolupracuje na vyšetřování.

Policie rovněž prověřuje desítky podnětů od občanů. „Jsme zavaleni informacemi, kde všude by se mohl pančovaný alkohol nalézt, máme informace o černých pálenicích,“ uvedla mluvčí krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jana Macalíková. Přetížená je zejména tísňová linka.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)