Mladí nechtějí dávat krev

Praha - V České republice ubývá lidí, kteří se přidávají do seznamů dárců krve. Zatímco v roce 2009 bylo nových dobrovolníků 61 tisíc, vloni se jich přihlásilo jenom 27 a půl tisíce. Dárci krve tak stárnou a podle zdravotníků to do budoucna může být problém, protože mladí lidé krev příliš dávat nechtějí, zejména kvůli předsudkům, že by tak pomáhali například hazardujícím motorkářům. Celkem je v ČR registrováno 290 tisíc dárců, podle EU by jich mělo být v optimálním případě o sto tisíc víc.

K dárcovství se vůbec nehlásí víc než dvě třetiny dospělých obyvatel Česka. Pacientů, kteří krev potřebují, jsou přitom tisíce. „Jsou to pacienti s nádorovými onemocněními, po chemoterapiemi, pacienti, kteří jsou oběťmi autonehod nebo taky rodičky s komplikacemi při porodu,“ upřesnila přednostka transfuziologického úseku Zdenka Gašová.

Z jednoho odběru získá transfuzní stanice 450 mililitrů krve. Takových jednotek je při závažnějších operacích nebo úrazech potřeba i šedesát. Krev loni darovalo 216 tisíc lidí, o čtyři tisíce míň než v roce 2010. Dárci na seznamech stárnou a nových přibývá pomaleji. „Ten pokles lidí darujících krev je spojen s poklesem prvodárců. Kdyby trend měl být dlouhodobý, tak mohou nastat určité problémy,“ obává se Petr Turek, primář Transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice.

Pravidelní dárci už teď chodí častěji než dřív. Některé stanice přesto hlásí nedostatek konkrétních krevních skupin. „Stále se potýkáme s nedostatkem minusových, tedy RH negativních krevních skupin,“ podotkla Renata Wasserburgerová z transfuzní služby Brunál. Aby byla situace ideální, na seznamy dárců by lékaři potřebovali připsat přes sto tisíc lidí, včetně těch se vzácnějšími skupinami.

Reportáž Květy Gebauerové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)