Na pomoc rodinám s postiženými dětmi nejsou peníze

Praha - Centra pomoci rodinám s postiženými dětmi omezují ve středních Čechách služby a zvažují také odmítání nových klientů. Za vším je nedostatek peněz. Od Středočeského kraje totiž přes opakované žádosti letos nedostala ani korunu.

Služby rané péče pro jedno dítě s postižením vyjdou na celý rok na 30 tisíc korun. Částku, kterou by řada rodičů ráda zaplatila, však zaplatit nemůže. Službu totiž střediska ze zákona poskytují zdarma. „Má být poskytnuta rodiči, který je v souvislosti s narozením dítěte s postižením v krizi, v těžké životní situaci a za tu nemůžeme vybírat,“ uvedla vedoucí služby rané péče Diakonie ČCE Alena Kunová.

Služba rodiny naučí, jak mají o dítě s handicapem pečovat i jak pracovat s postižením, což může výrazně změnit jeho zdravotní stav. Rodiče jsou se službou spokojeni.

Na služby rané péče ve Středočeském kraji chybí peníze (zdroj: ČT24)

Raná péče EDA ze středních Čech teď musela omezit návštěvy. Ve středních Čechách má 63 klientů. Z čtrnáctidenní frekvence na čtyřměsíční. „Musíme opravdu rozdělovat, který klient je z jakého kraje a podle toho je frekvence návštěv,“ řekla fundraiserka z Rané péče EDA Lenka Bártová. Na péči o klienty potřebuje ročně přes milion korun, zatím jí ale chybí více než polovina.

„Zvažujeme i snížení kapacity. Znamená to, že rodiny, které budou o tu službu žádat s bydlištěm ze Středočeského kraje, že budou v pořadníku,“ doplnila Kunová.

Kraj na dotování služby nemá, protože letos dostal méně peněz od ministerstva práce a upřednostnil žádosti domovů pro seniory. „Budeme se snažit ještě vyvolat poslední jednání v rámci ministerstva práce a sociálních věcí, jestli tam jim zbyly nějaké krizové finanční prostředky,“ řekl vedoucí oddělení sociálnćh služeb Středočeského kraje Václav Váňa.

Ve středočeském rozpočtu už peníze na humanitární účely nejsou. Kraj už dokonce vyčerpal i krizový fond hejtmanky, o jehož část střediska rané péče taky žádala. Že neuspěla, zjistila z internetových stránek úřadu.

Vydáno pod