Kalousek je pro zdanění metanolu, kompenzace pro prodejce má již obrysy

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se v Otázkách Václava Moravce vyslovil pro zdanění metanolu. Nyní očekává analýzu ministerstva průmyslu a obchodu o případných negativních dopadech na průmyslovou výrobu. Zvýšení spotřební daně z alkoholu by ovšem podle něj nemělo pozitivní dopad, protože by ČR měla nejvyšší zatížení na lihoviny v rámci euroregionu. Kalousek také v OVM nastínil svou představu kompenzace pro prodejce, kteří budou muset zlikvidovat nakoupený alkohol. Podle ministrova chystaného návrhu dostanou kredit na budoucí daňové odvody.

„Otázka po zdanění metanolu je legitimní. Požádal jsem ministerstvo průmyslu a obchodu, kde všude se metanol používá jako surovina pro výrobky, abychom s vaničkou nevylili i dítě,“ prohlásil Kalousek s ohledem na případné zvýšení daně, které by učinilo nějakou oblast výroby nekonkurenceschopnou. Informaci, která by podobnou obavu, zda by spotřební daň na metanol mohla zkomplikovat výrobu nějakému segmentu průmyslu, vyvrátila, by ministr měl získat během několika dnů. „Nezpůsobí-li to žádné vážné problémy, pak je tento námět na místě a jsem pro, aby byl zdaněn,“ prohlásil Kalousek.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci dodal, že by veškeré kroky měly být učiněny rychle, protože s metanolovou aférou podle něj utrpěla pověst ČR jako vývozce alkoholu v zahraničí. Reagoval mimo jiné na to, že Rusko zakázalo prodej českých lihovin, které se vyrobily mezi letošním prvním lednem a 26. zářím. Podle hlavního ruského hygienika se musí alkohol, který už v prodeji byl, znovu schválit. Země tak  původní omezení, které se vztahovalo na dovoz tvrdého alkoholu z Česka, rozšířila.

Zvýšení spotřební daně z lihovin by bylo kontraproduktivní

„Já jsem o tom s ministrem zdravotnictví (Leošem Hegerem) hovořil, i jsem se k tomu vyjádřil, říkal, že v zásadě směřování spotřební daně z alkoholu směrem vzhůru je docela správná idea. Alkohol není žádná sociální komodita,“ prohlásil ministr financí v OVM. Zdůraznil, že žijeme ve středu EU, a smysluplnost takového kroku vidí pouze v případě, že by euroregion postupoval jednotně.

Razantní zvýšení spotřební daně v případě alkoholu by podle Kalouskových slov bylo kontraproduktivní v rámci bezcelního prostoru unie, především v oblasti přeshraničního obchodu. Kalousek předeslal, že požádá ministra Hegera, aby se pokusil vyjednávat se svými evropskými kolegy. Kdyby takto postupoval celý euroregion, kdybychom tak postupovali sami, nemělo by to smysl.

Obchodníci, kteří budou muset zlikvidovat alkohol, si budou moci odečíst zaplacenou daň

Obchodníci, kteří poctivě koupili lihovinu a zaplatili za ni spotřební daň, by ji měli dostat zpět v případě, že budou muset nakoupený alkohol zlikvidovat, protože jim to nařídil stát. „Kdo bude chtít daň dostat zpět, osloví celní správu, pod jejím dohledem zlikviduje alkohol podle zákona o odpadech a především předloží doklad, že ho řádně koupil a zaplatil. Celní správa už sama informuje finanční správu, obchodník nebo hostinský dostane kredit na daň z příjmu na budoucí období, možná až na pět let…,“ přiblížil merito návrhu Kalousek. Při odvodu daně si obchodník bude moci odečíst daňovou ztrátu, která mu vznikne při likvidaci lihovin.

Podle jeho odhadu z alkoholu, který je nyní ve skladech a obchodníci pro něj musí od čtvrtka do 60 dní získat potřebné „rodné listy“, bude nakonec zlikvidováno jeden až tři či čtyři miliony litrů. O vratce spotřební daně Kalousek i premiér Petr Nečas (ODS) v souvislosti s nyní uvolňovaným zákazem prodeje tvrdého alkoholu hovořili už minulý týden, teprve dnes ale ministr financí zveřejnil návrh přesného plánu. Vláda již dříve rozhodla, že prodávat se bude moci nový alkohol s prokázaným původem a novými kolky. Uvolněn byl také prodej alkoholu prokazatelně vyrobeného před počátkem letošního roku.