Počasí jak na houpačce, to je výhled na říjen

Praha – Téměř aprílové počasí nás čeká po celý říjen. Dešťové přeháňky se budou střídat se slunečným počasím. Tomu by měly odpovídat i teploty, které se v druhé půlce měsíce už nevyšplhají nad 15 stupňů. Sněžit by ale podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nemělo, jen přízemní mrazíky se mohou objevit už koncem měsíce.

Říjen má být podle dlouhodobého výhledu srážkově i teplotně průměrný. „Bude převládat polojasno až oblačno, ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Při velké oblačnosti, zejména před polovinou dekády, místy déšť nebo přeháňky,“ hlásí meteorologové na období do 10. října.     

Denní teploty stoupající až k 21 stupňům Celsia by ale měly vydržet jen do středy, pak už budou denní maxima dosahovat 12 až 18 stupňů. V noci se ochladí na 11 až pět, postupně devět až tři stupně.     

Také druhá říjnová dekáda se ponese ve znamení střídání polojasných a oblačných dnů. Ráno a dopoledne se navíc mohou vyskytnout mlhy. Při zmenšené oblačnosti se může oteplit až na 19 stupňů. Většinou ale bude přes den mezi devíti až 15 stupni, po západu slunce sedm až jeden stupeň.     

„Předpokládáme polojasno až oblačno, místy mlhy nebo nízká oblačnost, při velké oblačnosti ojediněle déšť. Koncem období až zataženo, srážky četnější,“ tvrdí předpověď ČHMÚ na období od 21. do 31. října. Denní teploty zůstanou na devíti až 15, v noci už ale může rtuť spadnout na nulu.

Podzimní počasí
Zdroj: EPA/ISIFA
Vydáno pod