Policejní zpráva: Prezidentovi strážci útočníka i zbraň viděli, přesto nezasáhli

Praha - Většina prezidentských bodyguardů, kteří byli v Chrastavě při útoku na Václava Klause, nezasáhla, přestože viděla útočníka i zbraň. S odkazem na zprávu pracovní skupiny policejního prezidia to tvrdí deník Právo. Podle něj bylo u incidentu šest strážců, z toho čtyři v bezprostřední blízkosti Václava Klause - a chybovali v celé řadě bodů. Pracovní skupinu zřídil krátce po útoku policejní prezident Martin Červíček.

Policejní zpráva prý mluví o fatálním selhání ochranky, to ostatně naznačovaly už záznamy z kamer krátce po incidentu. Členům ochranky v první řadě vytýká laxnost, bodyguardi prostě na dění kolem hlavy státu nezareagovali. 

Právo v té souvislosti cituje z policejního materiálu pasáž popisující chování jednoho z ochránců. Toho, který byl nejblíž střílejícímu Pavlu Vondroušovi. „Zaregistroval výstřely, viděl pachatele i zbraň. V první moment se začal vracet zpět k pachateli, ale vzápětí svou akci přerušil, otočil se k pachateli zády a pokračoval v původním směru pohybu,“ píše se v policejní zprávě.   

Ochranka jako celek prý navíc ignorovala taktické rozmístění a její členové byli příliš daleko od sebe. Policejní materiál zdůrazňuje třeba i fakt, že bezprostředně po útoku prezident zůstal stát v davu a nikdo ho neodvedl do bezpečí. „Nedalo se vyloučit, že uvedený incident mohl být jen zástěrkou k odvedení pozornosti ochranného týmu k provedení účinnějšího útoku na chráněnou osobu,“ cituje deníky ze zprávy. 

Okolnosti případu vyšetřovala pracovní skupina vedená náměstkem policejního prezidenta Tomášem Kuželem. Ta vydala doporučení, aby se při ostrých bezpečnostních situacích změnila taktika, aby ochranka do výcviku zařadila modelové situace, při kterých hrozí napadení hlídaného člověka, a aby byly pokyny při přípravě na bezpečnostní opatření konkrétnější. Se závěry skupiny dnes vládu seznámili ministr vnitra Jan Kubice a policejní prezident Martin Červíček.   

Odpovědné policejní útvary ochrany budou muset přesně stanovit a sepsat závazné pokyny při přípravě na bezpečnostní opatření. Zpracována má být také nová koncepce ochranných služeb.

GIBS žádá svědky incidentu o informace

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) už vyslechla všechny členy ochranky prezidenta Václava Klause, kteří s ním byli při pátečním incidentu v Chrastavě. Vypovídali také přítomní policisté a někteří svědci. Inspekce nyní žádá občany, aby se na ni obrátili s případnými dalšími informacemi. „Vyzýváme občany, kteří mají jakékoli informace k jednání útočníka, členů ochranky či k jejich komunikaci, aby kontaktovali operační středisko inspekce,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová. 

Inspekce se totiž zabývá i možným únikem záznamu hovorů Klausových bodyguardů, který zveřejnila televize Nova. Podle dřívějšího vyjádření Sandorové však přepis komunikace nemusí být pravý. 

Chrastavský starosta napsal prezidentovi list

Na prezidentově webu se také objevil dopis starosty Chrastavy Michaela Canova, který střelbu kuličkovou pistolí jednoznačně odsoudil a vyslovil naději, že hlava státu na severočeské město s novým mostem nezanevře. „Odmítám jakékoli zlehčování činu fanatika, který překročil jakékoli přípustné meze a který bez pardonu jednoznačně odmítám,“ napsal Canov. „A nemohu se smířit s tím, že je jeho čin dosud kvalifikován jako výtržnictví. Dle mého právního názoru se jednalo o teroristický čin.“