TOP 09 s novým Drábkem nespěchá, vláda prý může padnout

Praha – Odstupující ministr Jaromír Drábek prý věděl o tom, že jeho někdejší náměstek Vladimír Šiška řešil s firmou OKsystem její stížnosti u antimonopolního úřadu. Náměstek ho o jednání údajně sám informoval, jak zmínil Drábek v rozhovoru pro iDNES.cz. Navíc policie podle deníku Insider prověřuje financování TOP 09, do jejíž stranické kasy mohly prý plynout peníze ze zakázek MPSV. Sama TOP 09 pochybení odmítá, s novým jménem po Drábkovi příliš nespěchá, vláda totiž podle šéfa poslanců TOP 09 může na konci měsíce padnout.

Podle Drábka prý ministerstvu nijak neprospívá, aby si dlouhodobě spolupracující firma zároveň na resort stěžovala u antimonopolního úřadu. „Byl jsem informován svým prvním náměstkem o tom, že jednání s OKsystem probíhají. Bylo by divné, kdyby to tak nebylo,“ řekl v rozhovoru Drábek. Snahu svého náměstka tento rozkol vyřešit usilovným jednáním prý chápe a domnívá se, že Šiška žádný trestný čin nespáchal.

TOP 09 s nahrazením Drábka nespěchá, vláda prý nemusí dlouho existovat

Strana pochybení popírá a řeší, kdo Drábka nahradí. Podle šéfa poslaneckého klubu Petra Gazdíka možná skončí dřív celá vláda. „V té situaci, která je v ODS, kdy není jisté, jestli ODS dodrží koaliční závazky, se může stát, že vláda na konci měsíce padne. V tom případě žádný nový stranický kandidát na post ministra práce a sociálních věcí nebude potřeba,“ uvedl Gazdík.

Podle šéfa stranických poslanců nemá příliš smysl, aby TOP 09 nominovala do uvolněného křesla špičkového politika, který by pak ve vládě zůstal jen pár měsíců. Gazdík naráží na otázku, zda všichni poslanci ODS premiéra Petra Nečase na říjnové schůzi sněmovny podpoří přehlasování veta, kterým prezident Václav Klaus zablokoval jednu z prováděcích norem k připravovanému druhému pilíři důchodové reformy. Nyní vyjednává o tom, jestli jej znovu podpoří ve chvíli, kdy s ním vláda spojila svou důvěru. „Oficiálně je to tak, že rozhodne předseda Karel Schwarzenberg. Všechno ostatní jsou spekulace,“ podotkl dnes ke krokům strany první místopředseda Miroslav Kalousek.

Stanislav Polčák, poslanec, 1. místopředseda hnutí Starostové a nezávislí:

„Je nezbytné, aby vláda prosadila reformní zákony, které dala do sněmovny, od toho se bude odvíjet další postup. Zároveň si myslím, že je TOP 09 povinna splnit svoji ústavní povinnost a navrhnout premiérovi Drábkova nástupce.“

Petr Gazdík, šéf poslaneckého klubu:

„Je možné, že vláda koncem měsíce padne.“

Marek Benda, místopředseda poslaneckého klubu:

„Všichni jsme dospělí lidé a uvědomujeme si svoji zodpovědnost. Věřím, že dohoda ve vládní koalici bude možná.“

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Pro vládu bude mnohem důležitější, jestli se vládní koalice nerozpadne při přehlasování vet prezidenta republiky.“

„Možná že už to ani nebude potřeba. Vláda může padnout 25. října,“ vyjádřila se skepticky i jedna z údajných kandidátek na Drábkova nástupce, místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Ona sama údajně o kandidatuře nepřemýšlí. „O tom jsem vůbec neuvažovala, jezdím po kraji. V tuhle chvíli soustředím všechnu energii na volby,“ řekla jednička na středočeské kandidátce strany.

Vláda teď stojí před složitou situací. Ve Sněmovně jí leží několik zásadních zákonů. Kromě daňového balíčku, se kterým spojila důvěru, i prováděcí zákony k Drábkově důchodové reformě. A nemá hlasy na jejich schválení.

Jednání vlády
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Analytici: Střídání Nečasových ministrů svědčí o personální krizi

Podle komentátora Jindřicha Šídla nezáleží na tom, jestli pád vlády způsobí ODS a její rebelové, nebo současné problémy ministra za TOP 09 Drábka. Koalice přežije nebo padne jako celek. Komentátor zároveň poukázal na neobvyklou situaci, kdy se vyměnila velká část vlády. „Svědčí to o tom, že uvnitř stran, které vládu sestavily, je personální nouze,“ uvedl Šídlo.

„Máme poměrně tristní zkušenost s tím, jak TOP 09 provedla personální výběr na místo ministra kultury ve svých řadách. A ministerstvo sociálních věcí je mnohem větší kolos, který potřebuje konsolidaci a průvan v oblasti veřejných zakázek. A já se bojím, že nikdo z politiků by těchto kroků schopen nebyl,“ komentoval současnou situaci politolog Lukáš Jelínek.

MfD: Šiška je napojen na firmy, které zakázku z MPSV dostaly

Firmy, které se bez soutěže dostaly k práci na výplatním systému sociálních dávek, jsou podle MF Dnes v některých případech spojené se stíhaným exnáměstkem Vladimírem Šiškou. Deník zmiňuje i Radka Doležala, kterého Šiška dosadil do vedení České správy sociálního zabezpečení. Část tendru měla být podle Lidových novin následně použita jako úplatek.

Mezi subdodavatelskými firmami, které se bez výběrového řízení podílely na zakázce vývoje a správy nových výplatních systémů sociálních dávek pro úřady práce, byly i společnosti patřící Radku Doležalovi, příteli zatčeného a odvolaného náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky. Šiška navíc svého obchodního partnera ze společných firem dosadil před třemi týdny do pozice náměstka na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Právě část miliardového tendru na tvůrce nového jednotného výplatního místa pod ČSSZ mohl Šiška nabízet firmě OKsystem za stažení stížnosti u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Firma OKsystem po léta pro resort zajišťovala informační systémy za stovky milionů ročně. Od letoška má ministerstvo jiné dodavatele, vzalo je bez výběrového řízení, protože použilo starší rámcovou smlouvu a uzavřelo k ní dodatky.