Vazbu opustili dva obvinění v Rathově kauze

Praha - Šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, obviněný v kauze poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), byl propuštěn z vazby. Vazební věznici již opustil i předseda představenstva společnosti Puro-Klima Martin Jireš. Vazebně stíhaní tak kromě politika zůstávají ještě tři jeho spoluobvinění, celkem policie stíhá spolu s Rathem deset lidí. Bývalého středočeského hejtmana čeká další jednání kvůli jeho žádosti o propuštění na svobodu v pátek.

Okresní soud Praha-východ na počátku září rozhodl, že u Drážďanského a Jireše již pominuly důvody, pro které zůstávali ve vazební věznici. Proti jeho verdiktu si podal stížnost státní zástupce. „Krajský soud v Praze ve věci rozhodl ve středu,“ řekla bez dalších podrobností jeho mluvčí Zuzana Steinerová. Státní zástupce Petr Jirát už obdržel informaci o tom, že Drážďanský z vazební věznice odešel. Ve vazbě tak nyní zůstávají ještě ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancovová, její partner bývalý poslanec Petr Kott a členka představenstva společnosti ML Compet Lucie Novanská. V jejich případě pravomocné rozhodnutí zatím nepadlo.

Policie zároveň přiznala, že zmizel losovací počítač, pomocí kterého skupina okolo Davida Ratha údajně manipulovala veřejné zakázky. Lidové noviny uvedly, že policii o tom informoval majitel počítače Otakar Čmelinský. Popsal, že si ho odnesli maskovaní muži, kteří ho varovali před kontaktováním policie. Naděje na získání dat je minimální.

Žádost Ratha o propuštění na svobodu posuzoval okresní soud v druhé polovině srpna. Stanovil mu kauci 14 milionů korun, proti čemuž se ohradil politik i státní zástupce. Středočeský krajský soud následně žalobci vyhověl a možnost finanční záruky za propuštění politika nepřipustil. Případ vrátil prvoinstančnímu soudci k novému rozhodnutí.

Policie nejprve obvinila Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Policisté ho v polovině května zadrželi s krabicí, v níž byly peníze. Podle policie šlo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Počátkem září sněmovna vydala Ratha ke stíhání také kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý středočeský hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)