Rath zůstává dál ve vazbě, advokáti podají stížnost do Štrasburku

Praha - Okresní soud pro Prahu-východ zamítl žádost obviněného poslance Davida Ratha o propuštění z vazby. Podle senátu dál panuje obava, že by bývalý hejtman mohl utéct. Soud proto zamítl i možnost kauce. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, právní zástupce Ratha podal proti rozhodnutí na místě stížnost. Poslanec se při odchodu ze soudní síně tvářil zklamaně, usnesení soudu nekomentoval. Jeho obhájce Adam Černý ale ČT řekl, že v nebližších dnech podají stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva.

„Stále hrozí reálná obava, že by obviněný uprchl nebo se skrýval, neboť mu hrozí vysoký trest. Za takový trest je považovaná výměra kolem osmi let,“ odůvodnil vazbu soudce Jiří Wažik. Podle Černého ale jen tento argument k vazbě nestačí a soud by měl uvést i další důvody. Stížnost bude nyní znovu posuzovat Krajský soud v Praze. Rath chce zároveň požádat, aby mohl z vazby dojíždět na jednání poslanecké sněmovny. Za zavřenými dveřmi to řekl soudci. 

Bývalý středočeský hejtman už proti své vazbě podal tři stížnosti k Ústavnímu soudu. Dvě soud zamítl, jedna z nich směřovala například proti rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem. Rath argumentoval, že se soudci nezabývali údajnými vadami v předcházejícím řízení, mezi jiným způsobem shromažďování důkazů.

V posledním zamítavém odůvodnění ale Ústavní soud zároveň uvedl, že ústečtí žalobci měli postoupit případ místně příslušnému státnímu zastupitelství - tedy do středních Čech. „Odůvodnění Ústavního soudu otevírá další možnosti, jednou z nich je podání stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, neboť je zřejmé, že tady dochází k určité diskriminaci,“ řekl Černý ve Studiu ČT24. Rath má podle něj jakožto poslanec a opoziční politik zjevně úplně jiné zacházení než jiné osoby. Stížnost obhájci podají v nejbližších dnech.  

Zmizel počítač pro ovlivňování zakázek

Ve vazbě tak kromě Ratha zůstávají ještě tři další obvinění v celé kauze: ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, její partner, bývalý poslanec Petr Kott a členka představenstva společnosti ML Compet Lucie Novanská. Tento týden opustili vazební věznici šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský a předseda představenstva společnosti Puro-Klima Martin Jireš. „Důvody rozhodnutí nebudeme sdělovat, písemné vyhotovení usnesení musí být nejdřív doručeno stranám,“ sdělila mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

Policie mezitím řeší další problém. Zmizel losovací počítač, pomocí kterého skupina okolo Ratha údajně manipulovala veřejné zakázky. Policii to řekl sám majitel počítače Otakar Čmelinský. Podle něj si ho odnesli maskovaní muži, kteří ho varovali před kontaktováním policie.