Drábek: 100 milionů „ke smíření“? V současném rozpočtu MPSV těžko

Praha – Jaromír Drábek je nadále přesvědčen, že Vladimír Šiška není vinen. Policie ho obvinila a soud vzal do vazby kvůli údajné nabídce nejméně stomilionové zakázy firmě OKsystem – výměnou za stažení stížnosti na ministerstvo u antimonopolního úřadu. Poté, co Šiška vyměnil zdi ministerstva za vazební celu, se Drábek rozhodl za „svého koně“ ručit a oznámil odchod ke konci října. Přesto vidí na obvinění Šišky a dalšího úředníka Milana Hojera řadu nejasností – už v tak našponovaném rozpočtu prý není možné jednoduše najít 100 a více milionů k přesvědčení někoho. Stížnost OKsystem prý navíc byla součástí většího řízení a i kdyby ji stáhla, ÚOHS by se tím přesto nadále zabýval.

Pokud s námi chcete spolupracovat na klíčových a drahých zakázkách, není vhodné si na nás zároveň stěžovat – podle Drábka logická podmínka obchodního vztahu, kterou se náměstek Šiška při plném obeznámení ministra zabýval. Že se postoj firmy OKsystem Šiška snažil řešit, Drábek prý věděl. Verzi s nabídkou zakázky 100 milionů za udobření vztahu ale nevěří.

„Já si neumím právě představit, kde se mělo vzít těch zmiňovaných 100 milionů korun. Rozpočet ministerstva je tak našponovaný, že 100 milionů je dost velká částka, aby se najednou někde našla, a zadruhé – zakázky se přidělují zákonným způsobem,“ reagoval Drábek.

Firma OKsystem si u antimonopolního úřadu stěžovala, že MPSV postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané jím a ministerstvem vnitra. Vadilo jí, že ministerstva nevypsala tendr na informační systém pro vyplácení sociálních dávek. Zakázku pak získala společnost Fujitsu Technology Solutions.

„Těch podání na ÚOHS bylo několik a podání firmy OKsystem bylo jedno z nich, které ale byly sloučeny do jednoho řízení. Pokud by to firma OKsystem stáhla, k zastavení řízení by to nevedlo,“ vysvětloval odstupující ministr.

Jaromír Drábek
Zdroj: Viktor Chlad/ISIFA

Své rozhodnutí rezignovat prý konzultoval jak s předsedou strany Karlem Schwarzenbergem a prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem, tak také s premiérem Nečasem. Rezignaci ke konci října vysvětloval Drábek tím, aby měla TOP 09 dostatek času vybrat jeho nástupce. „Situace je formálně vyřešená tím, že jsem pověřil ředitele svého kabinetu prvním náměstkem, ale to je to opravdu technické, dočasné řešení. Může zajistit podpisové záležitosti, ale kompetence se musí přerozdělit,“ dodal.

TOP 09 zatím Drábkova nástupce moc neřeší. Podle šéfa stranických poslanců Petra Gazdíka prý nemá příliš smysl, aby TOP 09 nominovala do uvolněného křesla špičkového politika, který by pak ve vládě zůstal jen pár měsíců. Gazdík naráží na otázku, zda všichni poslanci ODS na říjnové schůzi sněmovny podpoří přehlasování veta, kterým prezident Václav Klaus zablokoval jednu z norem k připravovanému druhému pilíři důchodové reformy. Pokud sněmovna normu neschválí, současná atmosféra v kabinetu by mohla vést k tomu, že Drábka budou v blízké době následovat zřejmě všichni členové vlády i s premiérem.