Další kandidát na prezidenta: Podnikatel Pavel Kořán

Praha – Podnikatel Pavel Kořán se rozhodl kandidovat na Hrad. Někdejší vědecký pracovník a majitel firmy LAO, která se zabývá laserovými a optickými systémy, chce kampaň financovat výhradně ze svých peněz. „Za posledních deset let jsem státu zaplatil 150 milionů na daních, když jsem se pak díval, jak se to krade a co se v Česku děje, tak jsem se tím nejdříve trápil, pak jsem si ale řekl, že se pokusím s tím něco dělat,“ uvedl Kořán.

„Ve své kampani nežádám o miliony, ale o podporu občanů. Chtěl bych ukázat, že poctivost a pozitivní myšlení se vyplácí,“ podotkl podnikatel. Kořán na sebe dosud veřejně příliš neupozornil, podporoval ale protikorupční iniciativy jako „Vyměňte politiky“ nebo „Vraťte nám stát“.

I mezi nynějšími prezidentskými kandidáty podle něj existuje skupina nezávislých osobností, které spojuje snaha o návrat morálky do politiky a omezení korupce. Setkal se prý s Táňou Fischerovou, Vladimírem Franzem a Karlem Randákem. Na schůzce, které se zúčastnil i podnikatel a šéf protikorupčního fondu Karel Janeček, se podle Kořána hovořilo o vzájemné podpoře těchto kandidátů v kampani. 

Sochař Adamec přerušil kandidaturu

Další z kandidátů na prezidenta, sochař Emil Adamec, musel předvolební kampaň přerušit. Umělec, který žije v Hongkongu, objel zhruba za tři týdny 19 měst v České republice. Celkem plánoval navštívit pět desítek měst. Už ale prý nemá žádné peníze a navíc prochladl. „Přestože jsem v průběhu kampaně žil skromně, jezdil vlaky a nocoval ve stanu, musel jsem z výše uvedených důvodů kampaň pozastavit,“ uvedl Adamec v tiskové zprávě. 

Pokud se jeho situace nezlepší, ostatní města už zřejmě nenavštíví. Adamec navzdory tomu vyzývá obyvatele, aby mu pomohli podpisy pro kandidaturu sehnat.   

Češi půjdou nástupce Václava Klause volit 11. a 12. ledna. Uchazeči o prezidentský úřad budou mít nyní měsíc na oficiální přihlášení své kandidatury. Odevzdat je musí nejpozději 6. listopadu. Kandidáti tak mají už jen čtyři týdny na získání potřebných 50 tisíc podpisů pro oficiální kandidaturu.

Vydáno pod