Centrum Paraple staví lidi na nohy už 18 let

Praha – Obecně prospěšná společnost Centrum Paraple pomáhá lidem ochrnutým po poškození míchy už 18 let. Začátky byly podle ředitelky centra Aleny Kábrtové značně improvizační a řadu věcí prý dělali „na koleně“, dnes ale ročně pomohou zhruba 1 500 lidem na vozíku - a také jejich blízkým - začlenit se zpět do normálního života.

31. října 1994 otevíral Zdeněk Svěrák s Olgou Havlovou pronajaté prostory v budově bývalých jeslí v Praze 10. Tehdy v centru pracovali asi čtyři zaměstnanci, kteří se snažili pomoci každý den zhruba stejnému počtu vozíčkářů. „Dnes nabízíme nejen poradenství a kousíček rehabilitace, jako tomu bylo v prvopočátcích, ale třeba i vyzkoušení různých sportů, program “Máma a táta na vozíku„ či výtvarné a počítačové kurzy,“ vypočítává ředitelka Kábrtová. Kromě toho se budova jeslí postupně přestavěla plně pro potřeby Centra Paraple – čítá pokoje s lůžky, ale i kavárnu či bazén.

Denně je v centru na pobytu až 25 lidí na vozíku a dále pak zhruba pět lidí v ambulantním celodenním provozu. Pomáhá jim dohromady asi 50 zaměstnanců a mnoho dalších dobrovolníků. Podle Kábrtové je důležité, že se centrum pořád vyvíjí. Program se totiž upravuje podle aktuálních potřeb klientů. Kábrtová vypočetla, že každý rok je zhruba 400 lidí v intenzivním programu, což znamená, že mimo jiné několikrát do roka vyjedou na sociálně-rehabilitační pobyty či sportovní kurzy. Po roce či dvou už tito lidé využívají většinou jen poradenství. Těch je každý rok zhruba kolem 900.

Centrum Paraple spolupracuje se spinálními jednotkami a rehabilitačními ústavy. Právě tam vede nejprve cesta lidí, kteří skončí na vozíku. „My jim pomáháme ukončit svou kariéru pacienta a začít brát život do svých rukou,“ uvedla Kábrtová. Podle ní přibyde každý rok zhruba 200 až 250 lidí, kteří se v důsledku poškození míchy už na vlastní nohy nepostaví. Centrum do budoucna plánuje průzkum, který by zjistil, co vše lidem na vozíku chybí a co by jim usnadnilo život. „Co by jim pomohlo žít lépe, snáz a víc jako před úrazem,“ upřesnila ředitelka.

Centru Paraple je možné přispět i dárcovskou textovou zprávou ve tvaru DMS PARAPLE na číslo 87777. Pokud se odešle text DMS ROK PARAPLE, bude dárce pravidelně každý měsíc po celý rok posílat přes mobilní telefon 30 korun. Na pomoc postiženým z toho připadne 27 korun. 

Roční provoz centra je 28 milionů korun, z toho je potřeba získat víc než 11 milionů korun darem od lidí či firem. V tom pomáhají již tradiční Běhy pro Paraple (letos se konal už 13. ročník) či Dobročinná akademie. Ta nejbližší bude už 28. října. Charitativní koncert za účasti Radůzy či Hradišťanu, moderovaný jako obvykle Zdeňkem Svěrákem, mohou sledovat lidé na obrazovkách České televize nebo si ho naladit na vlnách Českého rozhlasu.

Centrum Paraple pomáhá lidem po úrazu míchy vyrovnat se s novou situací, zlepšit fyzický a psychický stav, dosáhnout větší soběstačnosti, vrátit se k rodině, do školy i do zaměstnání. Pomoc poskytuje nejen po úrazu, ale i v dalším životě.